Medicinska VMA dijeta: Jelovnik i iskustva

medicinska vma dijeta 1 1

Gubitak težine za mnoge ljude često podrazumeva frustraciju i restriktivne metode ishrane. Te metode česte iscrpljuju kako telo, tako i organizam. Ali, VMA dijeta je efikasan način da se reguliše telesna težina bez izlaganja rizicima za opšte zdravlje. Smatra se da su ovu dijetu osmislili dugogodišnjim istraživanjem stručnjaci sa VMA u Beogradu. Ova ishrana je osmišljena prvenstveno za pacijente koji zbog predstojeće operacije treba da smršaju.

Pored uspešnog gubitka kilograma, ova bolnička dijeta pruža vitalnost, ubrzava metabolizam, radi detoksikaciju organizma i pruža osećaj sitosti. Za razliku od drugih iscrpljujućih dijeta, osećaj slabosti se potpuno eliminiše zahvaljujući pažljivo određenom jelovniku koji se koristi 15 i 18 dana.

Kome je namenjena VMA dijeta?

Ova dijeta se preporučuje osobama koje treba da se pripreme za operaciju gde je neophodan gubitak težine. Takođe, VMA dijeta je dobra opcija ako treba da smršate nekoliko kilograma pre posebne prilike u kojoj ćete nositi omiljenu odeću. Ova dijeta vam pomaže da se brzo oslobodite viška tečnosti i osećaja nadimanja u organizmu.

Generalno, VMA dijeta je idealna ako imate manji višak kilograma koji se mučite da izgubite. Prema različitim izveštajima, ova dijeta vam može pomoći da izgubite između 7 i 10 kilograma za dve nedelje.

Kako funkcioniše VMA dijeta?

Postoji mnogo dijeta koje su slične ovoj, a neke čak tvrde da su bolje i efikasnije u brzom mršavljenju. Međutim, treba da budemo svesni da se sve druge dijete zasnivaju na brzom gubitku težine, što može imati ozbiljne posledice po celokupno zdravlje. 

VMA dijeta je, s druge strane, dizajnirana da ubrza metabolizam i poboljša zdravlje, što na kraju dovodi do prirodnog gubitka težine.

VMA ishrana smanjuje telesnu težinu tako što se značajno smanjuje unos masti i ugljenih hidrata, a povećava se njihova konverzija u energiju koju će telo da koristi. Ovaj princip predstavlja potpuno prirodan način mršavljenja jer se zasniva na procesima koji ne opterećuju organizam, a rezultati su uočljivi i dugotrajni.

Pravila VMA dijete

VMA dijeta za mršavljenje ima tačno određena pravila koja se moraju poštovati kako je propisano. Samo ako pravilno i odgovorno pristupite ovoj ishrani videćete rezultate.

VMA dijeta u trajanju od 15 dana preporučuje izbegavanje voća, krompira, šećera, testenine i proizvoda od žitarica. A sledeću hranu treba konzumirati umereno: jaja, meso, zelenu salatu, ribu i kafu. Ako se pravila poštuju, bolnička dijeta za mršavljenje uspešno eliminiše 5 do 15 kilograma u periodu od 15 do 18 dana.

Izbacite šećer

Prvo i najvažnije pravilo je potpuno eliminisanje šećera – ne samo iz pića, već i iz hrane. Veštačke zaslađivače treba izbegavati jer brzo izazivaju osećaj gladi. Šećer ima mnoge negativne posledice po zdravlje. 

Pre svega, veliki unos šećera može dovesti do neželjenog gojenja. Takođe, postoje studije koje su uspešno povezale konzumiranje šećera sa pojavom akni, dijabetesa tipa 2, raka, depresije, ubrzanog starenja, sa manjkom energije i masnom jetrom.

Bez alkohola

Drugo pravilo zabranjuje konzumiranje alkoholnih pića. Duga i prekomerna upotreba alkohola može dovesti do razvoja hroničnih bolesti i drugih ozbiljnih problema, uključujući:

Visok krvni pritisak, bolesti srca, moždani udar, bolesti jetre i probleme sa varenjem. Takođe, visok unos alkohola je povezan sa pojavom raka dojke, usta, grla, jednjaka, jetre, debelog creva i rektuma.

Lekari su došli do zaključka da alkohol izaziva slabljenje imunološkog sistema i povećane šanse za razne bolesti. Takođe, izaziva probleme sa učenjem i pamćenjem, uključujući demenciju i loš uspeh u akademskom okruženju.

Smatra se da je alkohol odgovoran za probleme sa mentalnim zdravljem, odnosno za poremećaje kao što su depresija i anksioznost.

Pivo (alkoholno i bezalkoholno)

Pivo možemo nazvati hlebom u tečnom obliku. Nažalost, sadrži mnogo jednostavnih šećera koji se brzo razgrađuju i apsorbuju. Iz tog razloga ovog piće nema mesto u VMA dijeti.

Bez cigareta

Sledeće pravilo je potpuno izbacivanje cigareta. Pušenje uzrokuje rak, bolesti srca, moždani udar, bolest pluća, dijabetes i hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP), koja uključuje emfizem i hronični bronhitis. Pušenje takođe povećava rizik od tuberkuloze, određenih očnih bolesti i problema sa imunološkim sistemom, uključujući reumatoidni artritis.

Izloženost pasivnom pušenju doprinosi približno 41.000 smrti među odraslim nepušačima i 400 smrtnih slučajeva kod novorođenčadi svake godine. Pasivno pušenje uzrokuje moždani udar, rak pluća i koronarne bolesti srca kod odraslih. Takođe, deca koja su izložena pasivnom pušenju imaju povećan rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčadi, akutnih respiratornih infekcija, bolesti srednjeg uva, teške astme, respiratornih simptoma i usporenog rasta pluća.

Ugljeni hidrati

Rafinisani ugljeni hidrati su lišeni skoro svih vlakana, vitamina i minerala. Iz tog razloga se mogu smatrati „praznim“ kalorijama.

Takođe se brzo vare i imaju visok glikemijski indeks. To znači da dovode do brzih skokova šećera u krvi i nivoa insulina nakon obroka.

Konzumiranje hrane sa visokim glikemijskim indeksom je povezano sa prejedanjem i povećanim rizikom od mnogih bolesti.

Dakle, VMA dijeta zabranjuje unos rafinisanih ugljenih hidrata u ishrani. Tu spadaju belo brašno, beli hleb, beli pirinač, peciva, gazirana pića, grickalice, testenine, slatkiši, žitarice za doručak i dodatni šećere.

Takođe, ugljeni hidrati se dodaju u sve vrste prerađene hrane.

Margarin

Margarini su industrijska imitacija putera sa neprirodno visokim sadržajem omega-6 masnih kiselina. Nisu dobre za zdravlje i povezani su sa astmom, alergijama i nizom drugih inflamatornih bolesti.

Voće

Voće sadrži mnogo šećera, pogotvo ako je veoma slatko. Može se konzumirati povremeno. Voće treba smatrati prirodnim slatkišem.

Unos vode

Sledećeg pravila treba da se pridržavate bez obzira da li ste na dijeti ili ne. Treba da pijete najmanje 8 čaša vode dnevno, odnosno do 2 litra svaki dan. To znači da možete piti i limunadu ili zeleni čaj, za koje se pokazalo da su efikasni pri mršavljenju.

Pravila za obroke

Večera treba da se služi najkasnije do 20 časova. Ne bi trebalo ništa da konzumirate nakon ovog vremena. Takođe, veoma je važno da obroke konzumirate u ispravnom redosledu i da ne preskačete nijedan od njih.

Obroci se služe svakih 4-5 sati. Kada doručkujete, nivo insulina vam raste, a masti počinju da se skladište. Nema razgradnje masti sve dok traje efekat insulina (do tri sata). Lipaza, enzim koji razgrađuje masti, ne može da funkcioniše sve dok je insulin prisutan u visokim koncentracijama u krvi i blokira je.

VMA dijeta – jelovnik po danima

Ova dijeta deluje ciklično, pa se mora ponavljati svaki peti dan. Na vama je da primenite VMA dijetu za mršavljenje 15 ili 18 dana, u zavisnosti od željenih rezultata.

Kombinovanje i zamena hrane nije dozvoljena tokom ove ishrane. Ponovićemo još jednom, potrudite se da između obroka prođe 4 do 5 sati i nemojte ih preskakati.

Prvi dan

Doručak:  1 pomorandža, 1 dvopek, šolja kafe ili čaja (bez ikakvih zaslađivača).

Ručak: 1 kuvano jaje, 1 dvopek, 2 kašike kisele pavlake i 1 narandža. VMA dijeta za mršavljenje dozvoljava da kao zamenu za pavlaku uzmete istu količinu kiselog mleka ili šolju jogurta.

Večera: 1 ili 2 dvopeka, 2  kuvana jajeta, 1 krastavac i 1 paradajz.

Drugi dan

Doručak:  1 pomorandža, 1 dvopek, šolja kafe ili čaja (bez ikakvih zaslađivača).

Ručak: 1 kuvano jaje, 2 kašike kisele pavlake, 2 dvopeka i 1 pomorandža.

Večera: Večera je bogatija proteinima, jer je uz jedan komad dvopeka predviđeno 125 g mlevenog junećeg mesa. Ovo meso možete da ispržite u tiganju sa jako malo ulja. Od povrća dozvoljen je 1 paradajz, a nakon toga 1 pomorandža.

Treći dan

Doručak:  1 pomorandža, 1 dvopek, šolja kafe ili čaja (bez ikakvih zaslađivača).

Ručak: Kuvano jaje, 2 kašike kisele pavlake (ili kiselog mleka), 1 svež krastavac. Pomorandžu treba ostaviti za desert.

Večera: Kao i kod drugog dana, večera je bogata proteinima. Uz komad dvopeka ispržiti 125 gr mlevenog junećeg mesa. Nakon ovoga je dozvoljeno da popijete šolju kafe ili čaj bez šećera, uz jednu pomorandžu.

Četvrti dan

Doručak: Postupak je isti.  Dakle pojedite prvo 1 pomorandžu, 1 komad dvopeka, i na kraju popite kafu ili čaj. Sad možete da unesete malu izmenu ukoliko ste se zasitili dvopeka. Slobodno možete uzeti kreker, 4 komada i da ne budu slani.

Ručak: Uz komad dvopeka ide i do 125 gr mladog kravljeg sira, iseckanog na kockice i jedan svež paradajz.

Večera: Uz 2 dvopeka ili 8 krekera, treba ispržiti 125 gr mlevenog mesa, a kao povrće možete pojesti 2 sveža paradajza.

Peti dan

Doručak: Postupak je isti.  Dakle pojedite prvo 1 pomorandžu, 1 komad dvopeka, i na kraju popite kafu ili čaj. Zatim 4 neslana krekera.

Ručak: Spremite 200 gr kuvanog junećeg mesa, ali nemojte da koristite so. Dodajte malo soja sosa,  komad dvopeka i svež paradajz.

Večera: Jedno tvrdo kuvano jaje sa 500 gr barenog povrća.

Prednosti VMA dijete

VMA medicinska dijeta ima nekoliko prednosti u odnosu na slične dijete zasnovane na smanjenom unosu kalorija. Iako je u pitanju niskokalorična dijeta, VMA dijeta ne izaziva tipične simptome slabosti, vrtoglavice, razdražljivosti ili poremećaja pažnje.

Iznenadićete se koliko brzo dolaze rezultati i efikasno ćete se rešiti celulita koji muči mnoge žene.

Ne morate da se plašite jo-jo efekta, a manjim izmenama u navikama u ishrani, kilogrami se neće vratiti još dugo nakon što prestanete sa dijetom.

VMA dijeta je pogodna za ljude sa zdravstvenim problemima, dijabetičare i srčane bolesnike. Zbog pozitivnih rezultata, VMA dijetu za mršavljenje ne treba ponavljati najmanje godinu dana.

Nedostaci VMA dijete

Iako je ova dijeta veoma popularna, trebalo bi da budete oprezni pre nego što počnete sa njom. 

Razlozi za to su:

  • VMA dijeta je poznata, ali se VMA potpuno ograđuje od nje.
  • VMA dijeta nije bila podvrgnuta nikakvom naučnom istraživanju ili testiranju.
  • Prekomerno ograničenje kalorija može dovesti do značajnog gubitka mišićne mase.
  • Veliki broj dokaza sugeriše da dijete sa malo ugljenih hidrata nadmašuju dijete sa ograničenim unosom kalorija. Atkinsova, Keto i Paleo dijeta su primeri dijeta sa malo ugljenih hidrata.
  • Svaki pojedinac je jedinstven. VMA dijeta ne zadovoljava individualne potrebe i ima isti pristup svima.

Mišljenje VMA lekara o ovoj dijeti

Stotine objava o čuvenoj VMA dijeti objavljene su u časopisima i sada su dostupne na internetu i društvenim mrežama. Za ovu dijetu se smatra da je preporuka stručnjaka VMA. Osim što je, kao i svaka dijeta, loša ideja jer koristi univerzalan pristup,  lekari Vojnomedicinske akademije se ograđuju od nje:

“Takozvana VMA dijeta nije preporuka lekara sa VMA

Na internetu i društvenim mrežama prisutni su tekstovi o tzv. VMA dijeti, koja se predstavlja kao preporuka lekara sa Vojnomedicinske akademije. VMA se ograđuje od takvih tekstova i preporuka kako građani ne bi bili dovedeni u zabludu što, u krajnjem slučaju, može da utiče i na njihovo zdravstveno stanje.

Savetovalište za ishranu VMA, koje se nalazi u okviru Sektora za preventivnu medicinu VMA, bavi se isključivo individualnim pristupom svakom pacijentu i izrađuje različite tipove dijeta prilagođenih uzrastu, zdravstvenom stanju, navikama i drugim činiocima od značaja u svakom pojedinačnom slučaju. Osim toga, u Savetovalištu se izrađuju i standardizovani jelovnici u sklopu nutritivne podrške za pacijente na stacionarnom lečenju u VMA, kao i za ambulantno lečene pacijente.

Kada su u pitanju dijete za postizanje željene telesne mase, potrebno je upozoriti potencijalne korisnike na mogući štetni efekat rigoroznih ograničenja ishrane, kojim se za nerealno kratak rok želi postići „idealna“ težina. Stoga je posebno značajno da se, pre preduzimanja takve dijete, konsultuju stručnjaci, kakvi postoje u našem, a i u drugim savetovalištima.

Pravilna ishrana predstavlja jedan od segmenata očuvanja zdravlja i prevencije hroničnih bolesti, kao i unapređenja kvaliteta života. “

VMA dijeta – iskustva

Povratne informacije ljudi koji su probali ovu dijetu su izuzetno pozitivne. Njihova iskustva, kao i raspored namirnica koje su koristili, kruže po forumima, što može poslužiti kao podstrek ako još uvek razmišljate o ovoj ishrani.

Korisnici ove dijete kažu da se nisu osećali letargično, da nisu imali glavobolje ili bili pospani. Dakle, čak i ako se čini da ne jedete dovoljnu količinu hrane, neće vam nedostajati energije.

Podeli tekst: