Masna jetra i ishrana: Šta treba jesti, a šta izbegavati

masna jetra i ishrana koja može pomoži u dijagnostici i lečenju

Masna jetra je čest zdravstveno problem koji uključuje nakupljanje viška masti u jetri. Jetra je jako bitan organ koji obavlja niz vitalnih funkcija, uključujući detoksikaciju štetnih materija, metabolizam lekova i stvaranje važnih proteina. Međutim, kada se više od 5-10% mase jetre sastoji od masti, može doći do ometanja funkcija jetre, što dovodi do bolesti poznate kao bolest masne jetre.

Postoje dve glavne vrste bolesti masne jetre:

  1. Bolest jetre uzrokovana alkoholom – uzrokovana prekomernim unosom alkohola koji jetra ne uspeva da metabolizuje;
  2. Nealkoholna bolest masne jetre (NAFLD) – rezultat nezdravih životnih navika kao što su loša ishrana i manjak fizičke aktivnosti. 

Važno je napomenuti da masnoća u jetri ne znači nužno da ćete razviti bolest jetre. Međutim, kada se ne leči efikasno, ovo stanje može napredovati do ozbiljnog oštećenja jetre, uključujući cirozu i otkazivanje jetre.

Bolest masne jetre postaje sve češća širom sveta, uporedo sa porastom gojaznosti i dijabetesa tipa 2. Trenutno je to jedan od najčešćih uzroka hronične bolesti jetre. Iako dređeni lekovi mogu pomoći kod čišćenja masne jetre, promena ishrane i stila života su najefikasniji način.

Dijeta igra ključnu ulogu u upravljanju ovim stanjem. Određena hrana i pića mogu poboljšati zdravlje jetre i pomoći u kontroli težine, što je ključno za smanjenje masti u jetri. Istovremeno, zdrav način života, koji uključuje redovnu fizičku aktivnost i održavanje zdrave težine, je fundamentalan za upravljanje i prevenciju bolesti masne jetre.

Ovaj tekst ima za cilj da pruži sveobuhvatne informacije o tome koju hranu treba jesti, a koju izbegavati kada se suočavate sa masnom jetrom.

Šta je zapravo masna jetra?

Masna jetra ili tačnije nealkoholna masna jetra se obično povezuje sa nezdravom ishranom, nedostatkom fizičke aktivnosti i gojaznošću. U ovom stanju, ćelije jetre akumuliraju višak masti, što može poremetiti njene funkcije.

Iako je prisustvo masti u jetri normalno, kada je ima više od 5-10% težine jetre, to ukazuje već znak da situacija izmiče kontroli. Masna jetra se delu u dve kategorije: jednostavna masna jetra i nealkoholni steatohepatitis (NASH). Jednostavna masna jetra, ili steatoza, znači da imate masnoću u jetri, ali da nema upale ili oštećenja ćelija jetre. Ovaj oblik bolesti je generalno manje ozbiljan i ne napreduje i ne izaziva oštećenje jetre.

S druge strane, NASH je ozbiljniji oblik nealkoholne masne jetre. Karakteriše ga upala i oštećenje ćelija jetre, što može uticati na funkciju jetre. Vremenom, NASH može dovesti do teških posledica, uključujući fibrozu (ožiljke) jetre, cirozu, pa čak i rak jetre.

Ishrana za masnu jetru

Dijeta za masnu jetru je najefikasniji način prevencije i lečenja ove bolesti. Gubitak telesne težine, čak i skroman (3-5% ukupne telesne težine) može dovesti do značajnog poboljšanja zdravlja jetre.

Gubitak težine pomaže na dva načina:

  1. Smanjuje količinu masti u jetri
  2. Povećava osetljivost ćelija tela na insulin, čime se poboljšava celokupno metaboličko zdravlje i smanjuje rizik od komplikacija.

Da biste postigli održivi gubitak težine, ne treba samo da jedete manje, već da jedete ispravno.

Evo kako bi trebalo da izgleda dijeta za masnu jetru:

  1. Voće i povrće je bogato hranljivim materijama uz mali unos kalorija. Podržavaju ukupni kvalitet ishrane i podržavaju gubitak telesne težine. Pored toga, bogati su antioksidansima koji mogu smanjiti upalu i oštećenje jetre.
  2. Hrana bogata vlaknima poput mahunarki i integralnih žitarica može pomoći u kontroli apetita i podsticati gubitak telesne težine. Dijetalna vlakna mogu regulisati upotrebu šećera u telu, pomažući da se glad i šećer u krvi drže pod kontrolom.
  3. Nemasni proteini poput ribe, živine, tofua i mahunarki mogu obezbediti esencijalne aminokiseline bez dodavanja viška kalorija i masti u ishranu.
  4. Smanjenje hrane i pića sa visokim sadržajem šećera, soli, rafinisanih ugljenih hidrata i zasićenih masti je ključno. Ove vrste hrane mogu dovesti do povećanja telesne težine i povećanja masnoće u jetri.
  5. Izbegavanje alkohola. Alkohol može izazvati i pogoršati oštećenje jetre, pa ga treba potpuno izbegavati ili ograničiti na vrlo male količine.

Važno je napomenuti da dijeta ne treba da se fokusira samo na gubitak težine, već ishrana treba da bude uravnotežena, raznovrsna i prijatna kako bi se obezbedilo dugotrajno pridržavanje. 

Šta da uključite u svoju ishranu

Kafa smanjuje abnormalno lučenje enzima jetre

Kafa, omiljena zbog svog bogatog ukusa i stimulativnih svojstava, takođe je poznata po svojim zdravstvenim prednostima. Redovna konzumacija kafe povezana je sa smanjenim rizikom od razvoja nealkoholne masne bolesti jetre i ublažavanjem napredovanja fibroze jetre ukoliko je ona već dijagnostikovana. Pored toga, kofein smanjuje broj abnormalnih enzima jetre kod osoba sa rizikom od oboljenja jetre, potencijalno pružajući zaštitni efekat.

Zeleno povrće smanjeuje količinu masti u jetri

Zeleno lisnato povrće, kao što je spanać, bogato je esencijalnim hranljivim materijama i jedinjenjima koja mogu da se bore protiv bolesti masne jetre. Istraćivanja su pokazala da sprečavaju nakupljanje masti u jetri, zahvaljujući visokom sadržaju nitrata i jedinstvenih polifenola. Ove supstance imaju antioksidativna svojstva koja štite jetru od oštećenja i pomažu njenom ukupnom zdravlju.

Pasulj i soja mogu pomoći u zaštiti jetre

Pasulj i soja su namirnice bogate hranljivim materijama koje mogu igrati značajnu ulogu u promovisanju zdrave jetre. Mahunarke, kao što su sočivo, slanutak i grašak, sadrže otporne skrobove koji poboljšavaju zdravlje creva i potencijalno smanjuju nivo glukoze u krvi i triglicerida. Posebno je soja bogat izvor proteina i može zaštititi jetru zahvaljujući visokom sadržaju b-konglicinina, za koji se zna da snižava nivoe triglicerida.

Masna riba pruža odličan izvor omega-3

Riba, posebno one masne kao što su losos, sardine i pastrmke, imaju visok sadržaj omega-3 masnih kiselina. Poznato je da ove masne kiseline smanjuju upalu i nivoe masti u jetri, povećavaju zaštitni HDL holesterol i snižavaju nivoe štetnih triglicerida, čime promovišu zdravu jetru.

Ovsena kaša je odličan izvor vlakana

Ovsena kaša je hrana bogata hranljivim sastojcima i bogata vlaknima povezana sa smanjenim rizikom od bolesti povezanih sa masnom jetrom. Ishrana bogata vlaknima, poput one koju obezbeđuje ovas, može biti korisna za one sa NAFLD, jer pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi i pomaže u kontroli težine.

Orašasti plodovi smanjuju zapaljenski proces

Konzumiranje orašastih plodova je povezano sa smanjenom upalom, insulinskom rezistencijom i oksidativnim stresom – svim faktorima koji mogu uticati na zdravlje jetre. Utvrđeno je da orasi poboljšavaju funkcije jetre, što ih čini korisnim dodatkom ishrani.

Kurkuma oporavlja jetru

Kurkuma, zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu, može smanjiti oštećenja jetre. Pokazalo se da ovaj svetlo narandžasti koren smanjuje nivoe serumske alanin aminotransferaze (ALT) i aspartat aminotransferaze (AST), enzima koji su obično visoki kod ljudi sa masnom bolešću jetre.

Suncokretove semenke je odličan antioksidans

Seme suncokreta je odličan izvor vitamina E, antioksidansa koji se često koristi u lečenju NAFLD. Antioksidativna svojstva vitamina E mogu pomoći u zaštiti jetre od oštećenja, čineći semenke suncokreta korisnim dodatkom u ishrani.

Hrana koju treba izbegavati

Alkohol je poznati toksin jetre koji može izazvati upalu i oštećenje ćelija jetre, što dovodi do masnih naslaga. Čak i kod osoba bez bolesti alkoholne masne jetre, alkohol može ubrzati progresiju ka težim bolestima jetre. Stoga je eliminisanje ili značajno smanjenje unosa alkohola ključno.

Dodati šećer, posebno fruktoza, značajno doprinosi nagomilavanju masti u jetri. Velika potrošnja napitaka zaslađenih šećerom i prerađene hrane može dovesti do povećanja telesne težine i pogoršanja stanja jetre.

Pržena hrana je bogata nezdravim mastima i kalorijama, što doprinosi povećanju telesne težine i gojaznosti, a oba su faktori rizika za masnu jetru. Proces prženja hrane može proizvesti štetna jedinjenja koja mogu izazvati upalu i oštećenje jetre. Stoga, izbegavanje pržene hrane može biti korisno za osobe sa masnom jetrom.

Visok unos soli može dovesti do zadržavanja vode i visokog krvnog pritiska. Oba mogu da pogoršaju oštećenje jetre i doprinesu nagomilavanju masti u jetri. Smanjenje unosa natrijuma izbegavanjem prerađene hrane i ograničavanje upotrebe kuhinjske soli može pomoći u kontroli masnoće u jetri.

Beli hleb, pirinač i testenina su rafinisani ugljeni hidrati, što znači da im nedostaju vlakna koja se nalaze u celim žitaricama. Ove namirnice mogu izazvati skokove šećera u krvi i doprineti povećanju telesne težine. Prelazak na alternative od celog zrna može pomoći u upravljanju nivoima šećera u krvi i održavanju zdravlja jetre.

Crveno meso je bogato zasićenim mastima i holesterolom, što može doprineti akumulaciji masti u jetri. Pored toga, crveno meso može podstaći zapaljenske procese u telu. 

Primer plana ishrane za masnu jetru

Planiranje obroka može biti izazovno, posebno kada pokušavate da se pridržavate određenih smernica za ishranu. Evo primera kako bi dnevni meni mogao da izgleda ako se borite sa masnom jetrom:

Doručak

250 ml tople ovsene kaše pomešane sa 10 g bademovog putera, 15 g čia semenki i 150 g mešanog bobičastog voća. Uz šoljicu crne kafe ili zelenog čaja. Ovaj obrok obezbeđuje dobar balans vlakana, proteina, zdravih masti i antioksidanata.

Ručak

Salata od spanaća sa prelivom od balzamiko sirćeta i maslinovog ulja, 85 g piletine sa roštilja, 1 mali pečeni krompir i 150 g kuvanog brokolija, šargarepe ili drugog povrća po želji. Ovaj obrok nudi mešavinu nemasnih proteina, vlakana i niza vitamina i minerala.

Užina

15 g putera od kikirikija na isečenim jabukama ili 30 g humusa sa sirovim povrćem. Ove grickalice nude ravnotežu proteina, vlakana i zdravih masti kako biste bili siti.

Večera

Mala salata od mešanog pasulja, 85 g lososa na žaru, 150 g kuvanog brokolija, 150 g kuvane kinoe i 150 g mešanog bobičastog voća. Ovaj obrok sadrži omega-3 masne kiseline iz lososa, vlakna iz pasulja i kinoe, kao i razne antioksidante iz bobičastog voća.

Dodatne promene u načinu života za upravljanje masnom jetrom

Dok dijeta igra ključnu ulogu u regulisanju masti u jetri, druge promene načina života takođe značajno doprinose poboljšanju zdravlja.

Važnost fizičke aktivnosti

Redovna fizička aktivnost pomaže u kontroli težine, smanjuje insulinsku rezistenciju i promoviše zdraviju jetru. Preporučuje se da se bavite fizičkom aktivnošću umerenog intenziteta u trajanju od najmanje 30 minuta dnevno, kao što su brzo hodanje, plivanje ili vožnja bicikla.

Kontrolisanje nivoa lipida u krvi

Visok nivo lipida u krvi, uključujući holesterol i trigliceride, je loš i za jetru. Praćenje unosa zasićenih masti i šećera može pomoći da se ovi nivoi drže pod kontrolom. Ako promene u načinu života nisu dovoljne za upravljanje nivoima lipida, vaš lekar može predložiti lekove.

Zaključak

Nealkoholna masna jetra je ozbiljno stanje sa potencijalno teškim zdravstvenim posledicama. Međutim, uz proaktivne modifikacije u ishrani i načinu života, moguće je upravljati, pa čak i preokrenuti tok ove bolesti.

Ishrana bogata integralnim žitaricama, nemasnim proteinima, zdravim mastima i raznovrsnim voćem i povrćem može značajno smanjiti količinu masti uskladištene u vašoj jetri. U međuvremenu, ograničavanje konzumiranja alkohola, dodanih šećera, pržene hrane, soli i rafinisanih žitarica može pomoći u sprečavanju daljeg oštećenja.

Ako ipak smatrate da je ovaj režim prezahtevna, nemate vremena da računate kalorije svakog dana ili vam ova dijeta ne odgovara iz drugih razloga, FittPro Team vam nudi rešenje u vidu 2 režima ishrane. Prvi je ByeBye Weight ako želite da smršate zdravo i prirodno bez straha da ćete narušiti svoje zdravlje. A drugi je Hello Balance ako želite da se hranite izbalansirano, zdravo, raznovrsno i bez restrikcija.

Podeli tekst: