Danska dijeta – Pravila, jelovnik i prednosti

danska dijeta

Danska dijeta spada u među najrigoroznije dijete koja opravdano deli ljude koji žele da smršaju na dva tabora. Ova dijeta zahteva detaljno praćenje propisanih pravila i ne dozvoljava bilo kakvo odstupanje ili zamenu namirnica na meniju. Ali pozitivna stvar je što stvarno daje rezultate, pogotovo kod osoba koje imaju veći višak kilograma i pitaju se kako brzo smršati.

Ova dijeta je nastala slično kao medicinska VMA dijeta – kreirana je da koriguje ishranu pacijenta koji treba da smrša pre operacije. Koristi se i kod pacijenata čiji višak kilograma je opasan po zdravlje i otežava lečenje. S obzirom da je ovo ekstremna dijeta, dosta ljudi je primetilo da osim brzog skidanja i do 10 kilograma može doći do jo-jo efekta posle nje. Ali postoje načini da se to izbegne.

Nastavite sa čitanjem da biste saznali sve neophodne informacije o danskoj dijeti, njenim pravilima, jelovniku, uticaju na zdravlje i telo.

Šta je danska dijeta?

Danska dijeta je 13-dnevni plan obroka koji postaje sve popularniji među osobama koje žele da smršaju 10 kilograma brzo. Ova ishrana postiže mršavljenje pomoću kalorijskog deficita, tako da je dozvoljeno konzumirati 600 kalorija dnevno. Dnevni unos uglavnom čine namirnice sa visokim sadržajem proteina.

U pitanju je prilično niskoenergetska dijeta i njeno praćenje duže od 13 dana može imati posledice po zdravlje. Razlog za to je što dijeta ograničava unos proteina, vlakana, masti, ugljenih hidrata i šećera. Zbog mogućeg nedostatka hranljivih materija, osobe na dijeti takođe treba da uzimaju vitaminske suplemente uz konsultaciju svog lekara. Uz to, važno je piti oko 2 litre vode dnevno za adekvatnu hidrataciju organizma.

Pravila danske dijete

Do gubitka 6-10 kilograma sa danskom dijetom se dolazi samo ako se poštuju njena pravila. 

Prvo i najvažnije pravilo je da se unosi 600 kalorija na dnevnoj bazi. Ovo je veliko odstupanje od normale, i podrazumeva 5 puta manje kalorija nego što lekari preporučuju. Iz tog razloga se postavlja pitanje da li danska dijeta propagira gladovanje? Njeni autori tvrde da ne zato što je zamišljena da izbalansiranim menijem ne izaziva prekomernu glad. Ako se ipak javi jača glad između obroka, po pravilu treba piti vodu.

Drugo pravilo je da jelovnik ne sme nikako da se menja. Dakle, važno je uvek jesti po meniju za određeni dan. Jedino dozvoljeno odstupanje je rotiranje obroka za ručak i večeru, ali i to treba izbegavati. Rotacija se može uraditi svega 2 ili 3 puta u toku dijete. Takođe, dozvoljeno je zameniti kafu sa zelenim čajem. Ali tu treba uzeti u obzir da se kafa na danskoj dijeti pije svakog dana, a zeleni čaj samo jednom (7. dan).

Treće pravilo je da se na danskoj dijeti jede 3 obroka dnevno i oni se ne smeju deliti na manje obroke. Što se tiče zaslađivanja kafe ili čaja, dozvoljeno je koristiti samo šećer u kocke.

Četvrto pravilo se odnosi na vreme konzumiranja obroka. Doručkuje se do 9 sati ujutro, zatim sledi ručak između 12 i 14 sati, a večera se između 17 i 18 sati.

Koja hrana i piće su dozvoljeni na danskoj dijeti?

Dozvoljena hrana ima visok nivo proteina i mali broj kalorija. Tu spadaju govedina, jagnjetina, živina poput piletine i ćuretine, kao i jaja jer imaju dosta proteina a malo kalorija. Protein je neophodan da bi se održala mišićna masa i ubrzao gubitak kilograma.

Kao i kod mnogih drugih dijeta, važno je konzumirati povrće. Ali danska dijeta ima tačno određenu listu povrća koje se konzumira: To su šargarepe, celer, zelena salata, spanać i paradajz.

Pomenuto povrće ima nizak nivo ugljenih hidrata koji bi inače bili pretvoreni u masne naslage u organizmu i izazvali gojenje.

Na ovoj dijeti se jedu sve vrste voća, tako da je za vreme obroka dozvoljeno jesti voće po izboru.

Što se tiče pića, prvo pravilo je da treba piti 2 litra vode. Glavni razlog za to je što voda smanjuje apetit jer ispunjava želudac. Ako nemate naviku da pijete puno vode dobra ideja je da instalirate aplikaciju koja će vas podsećati da povećate nivo hidratacije tokom dana.

Osim vode dozvoljena je i crna kafa zato što kofein ubrzava metabolizam i ubrzava sagorevanje masti u telu. Što se tiče čaja, dozvoljen je zeleni čaj zato što sadrži kofein, ali i antioksidante katehine koji dodatno povećavaju broj sagorelih kalorija. 

Koja hrana i piće su zabranjeni na danskoj dijeti?

Na danskoj dijeti je zabranjeno dosta namirnica. Pre svega zabranjena je bilo koja vrsta alkohola zato što on ima dosta kalorija. Alkohol se pretvara u glukozu od strane jetre, a ona se skladišti u telu u vidu masnih naslaga.

Sledeća zabranjena stavka je bilo šta slatko. Šećer i med imaju mnogo kalorija, a glukoza iz njih povećava nivo šećera u krvi i pretvara se u masne naslage. Još jedna zabranjena „namirnica“ su žvake. Glavni razlog za to je što žvake, posebno sa ukusom mente, izazivaju potrebu za unosom slatkiša sa puno kalorija.

Na kraju, zabranjeno je ulje. Iako je to glavni sastojak kad se priprema hrana, ono ima puno masti i malo hranljivih materija. Iz tog razloga je zabranjeno na ovoj dijeti.

Danska dijeta – Jelovnik

Prvi dan

Doručak: 1 šolja crne kafe sa 1 kockom šećera.

Ručak: 2 kuvana jaja, 100 g kuvanog spanaća, 1 paradajz.

Večera: 230 g goveđe šnicle i 150 g danske salate (Način pripreme salate možete pročitati ispod menija).

Drugi dan

Doručak: 1 šolja crne kafe sa 1 kockom šećera.

Ručak: 1 parče nemasne šunke i 200 ml grčkog jogurta.

Večera: 1 goveđa šnicla ili biftek – do 250 g i 150 g danske salate.

Treći dan

Doručak: 1 šolja crne kafe sa 1 kockom šećera i 1 parče integralnog tosta.

Ručak: 2 tvrdo kuvana jaja, 1 kriška nemasne šunke od 100 g i 150 g danske salate.

Večera: 100g kuvanog spanaća ili celera, 1 paradajz i 1 kruška, jabuka ili pomorandža po izboru.

Četvrti dan

Doručak: 1 šolja crne kafe sa 1 kockom šećera i 1 parče integralnog tosta.

Ručak: 1 šolja nemasnog jogurta, 1/2 – 1 litre soka od sveže ceđenih pomorandži.

Večera: 1 kuvano jaje, 1 sveža šargarepa i 25 g mladog sira.

Peti dan

Doručak: 1 do 2 izrendane šargarepe sa prelivom od limunovog soka.

Ručak: 230-250 g ribe pečene u foliji sa malo maslinovog ulja, sa prelivom od limunovog soka.

Večera: 1 goveđa šnicla – 250 g, danska salata i 1 šolja kuvanog celera.

Šesti dan

Doručak: 1 šolja crne kafe sa 1 kockom šećera i 1 parče integralnog tosta.

Ručak: 1 izrendana šargarepa i dva tvrdo kuvana jaja.

Večera: 200-250g barene ili pečene piletine bez kože i 150 g danske salate.

Sedmi dan

Doručak: 1 šoljica zelenog čaja bez šećera.

Ručak: Preskače se obrok.

Večera: 200 – 250 g jagnjećeg kotleta začinjenog maslinovim uljem i limunovim sokom i 1 porcija voća po izboru.

Osmi dan

Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera i 1 parče integralnog tosta.

Ručak: 1 parče šunke, dva tvrdo kuvana jaja, 1 danska salata ili kajgana od dva jajeta sa nemasnom šunkom.

Večera: 1 šolja kuvanog celera ili spanaća, 1 paradajz i 1 jabuka, breskva ili kruška po izboru.

Deveti dan

Doručak: 1 šolja crne kafe sa 1 kockom šećera.

Ručak: 200 g nemasne šunke i 1 šolja nemasnog jogurta.

Večera: 250 g goveđe šnicle, danska salata i porcija voća po izboru.

Deseti dan

Doručak: 1 šolja crne kafe sa 1 kockom šećera i 1 parče integralnog tosta.

Ručak: 2 tvrdo kuvana jaja, 100 g nemasne šunke i 150 g danske salate.

Večera: 1 šolja kuvanog celera, 1 paradajz i 1 voće po izboru.

Jedanaesti dan

Doručak: 1 šolja crne kafe sa 1 kockom šećera i 1 parče integralnog tosta.

Ručak: 250 g ribe kuvane ili pečene u foliji sa prelivom od limunovog soka.

Večera: 1 tvrdo kuvano jaje, 1 izrendana šargarepa i 25 g mladog sira.

Dvanaesti dan

Doručak: 1 izrendana šargarepa sa limunovim sokom.

Ručak: 1/2 – 1 litre soka od sveže ceđenih pomorandži i 1 šolja grčkog jogurta.

Večera: 1 goveđa šnicla od 200g, 1 šolja kuvanog celera i 150 g danske salate.

Trinaesti dan

Doručak: 1 šoljica crne kafe sa 1 kockom šećera i 1 parče integralnog tosta.

Ručak: 2 tvrdo kuvana jaja i 1 izrendana šargarepa.

Večera: 250g kuvane ili pečene piletine na žaru, bez kože i 150 g danske salate.

Recept za dansku salatu

Za dansku salatu je potreban svež kupus, šargarepa, crvena i zelena paprika i praziluk. Preporučuje se priprema veće količine ove salata zato što može stajati u frižideru 7 dana. 

Za pripremu je potreban 1kg kupusa i šargarepe, 1 veća crvena i 1 veća zelena paprika, 1 praziluk. Za dresing se koristi 1 dl maslinovog ulja, 0,5 dl jabukovog sirćeta, pola kašičice soli i pola kašičice šećera.

Primer liste za šoping za dansku dijetu

Sledi spisak namirnica za brz šoping kada pratite dansku dijetu.

 • Meso: govedina, jagnjetina, živina
 • Jaja
 • Povrće: Šargarepa, celer, zelena salata, spanać, paradajz
 • Voće: bilo koje voće
 • Pića: crna kafa, sok od limuna, zeleni čaj, voda

Prednosti danske dijete

Prva prednost ove dijete je svakako brzo mršavljenje – po isteku 13 dana bi trebalo da imate 6 do 10 kilograma manje. Skidanje masnih naslaga zavisi od ukupne količine masti u organizmu, tako da varira od osobe do osobe.

Sledeća prednost je ubrzanje metabolizma. Ono se javlja zato što se danska dijeta bazira na hrani koja je dobra za zdravlje. Ova ishrana podrazumeva jaja, govedinu i piletinu koje su bogate proteinima i zahtevaju da telo potroši više energije da bi ih svarilo. To je termički efekat – stepen potrošnje kojim telo troši energiju da bi svarilo hranu.  Zahvaljujući pomenutim namirnicama dolazi do ubrzanog rada metabolizma.

Još jedna prednost danske dijete je to što smanjuje celulit. Kad organizam počne sa mršavljenjem dolazi do značajnog smanjenja celulita jer se smanjuju broj masnih ćelija. Tako se stvara manji pritisak na vezivno tkivo i smanjuju „rupice“ od celulita na koži.

Mane i nuspojave danske dijete

Danska dijeta pomaže da se dosta smrša za kratko vreme. Iz tog razloga nije preporučljivo držati ovu dijetu duže od 13 dana zato što će to izazvati manjak hranljivih materija u organizmu i gubitak mišićne mase.

Gubitak hranljivih materija podrazumeva manjak vitamina i minerala. Danska dijeta ima loš efekat na nivo holesterola u organizmu, tako da nije preporučljiva ako se pitate kako sniziti holesterol na prirodan način. A nizak nivo šećera, koji je neophodan za energiju, može izazvati vrtoglavicu, neprijatan zadah, razdražljivost i povraćanje.

Iz tog razloga danska dijeta nije preporučljiva za sve osobe.

Ko treba da izbegava dansku dijetu?

U sledećim situacijama treba izbegavati ovu dijetu:

 • Postojanje bilo kog čestog zdravstvenog problema
 • Problemi sa želucem
 • Visok krvni pritisak
 • Trudnoća i dojenje
 • Tinejdžerski period
 • Osobe starije od 40 godina
 • Bavljenje sportskim aktivnostima koje zahtevaju fizičku izdržljivost
 • Bavljenje fizički zahtevnim poslom na dnevnoj bazi

Savet: Obavezno treba konsultovati lekara pre držanja danske dijete čak i ako postoje manji zdravstveni problemi.

Da li danska dijeta izaziva jo-jo efekat?

Danska dijeta izaziva jo-jo efekat kod dosta ljudi zato što je jako rigorozna. Ali šta se tačno dešava tokom ove dijete u organizmu?

Kada se drži rigorozna dijeta organizam automatski usporava i štedi energiju koja je neophodna za rad unutrašnjih organa. Kao posledica se javlja smanjenje mišićne mase zato što se nephodna energija crpi više iz mišića nego iz masnih naslaga. Kao rezultat posle dijete i vraćanju normalnoj ishrani dolazi do vraćanja izgubljenih kilograma. To se dešava zato što organizam želi da nadoknadi sve što je izgubljeno.

Iz tog razloga se treba konsultovati sa lekarom ili nutricionistom o najboljem načinu da se kilogrami ne vrate posle danske dijete. Svakako, jedan od najkorisnijih načina je uvođene umerene fizičke aktivnosti – bar 5 dana nedeljno od po 30 minuta da bi se zadržala vitka figura.

Ukratko

Danska dijeta spada u rigorozne dijete koja je nastala da bi se brzo smršalo do 10 kilograma. S obzirom da je ova dijeta ograničena na 3 obroka dnevno i ne dozvoljava užine između njih, može biti preteška za dosta ljudi. Takođe, treba uzeti u obzir postojanje jo-jo efekta koji može ugroziti teško postignute rezultate.

Lekari i nutricionisti se slažu u tome da je za trajan gubitak kilograma najbolje uvesti blagu fizičku aktivnost u vidu šetnje, lakih vežbi kod kuće ili džogiranja, kao i prelazak na zdravu ishranu da bi se efikasno smršalo bez straha da će se kilogrami vratiti. Upravo u tome vam FittPro Team može pomoći sa dva režima ishrane: prvi je ByeBye Weight ako želite da smršate zdravo i prirodno, a drugi Hello Balance ako želite da se hranite izbalansirano i zdravo.

Podeli tekst: