Giht i ishrana kod gihta – Koje su dozvoljene a koje zabranjena namirnice

giht ishrana

Giht, poznat kao „bolest kraljeva“ je zdravstveni problem koji pogađa milione ljudi širom sveta. Ovaj oblik artritisa karakteriše oštar bol, otok i crvenilo, obično u zglobovima, posebno u palcu na nozi. Giht se manifestuje akutnim napadima koji mogu značajno uticati na kvalitet života. Međutim, ono što mnogi ne znaju je da se giht može efikasno kontrolisati i lečiti, a ključnu ulogu u tome igra ishrana.

Šta je giht?

Giht je vrsta artritisa koja nastaje kada se visoka koncentracija mokraćne kiseline u krvi kristalizuje u zglobovima i mekim tkivima, uzrokujući bol, otok i upalu. Ovi kristali mokraćne kiseline nastaju kada telo ne može efikasno da ukloni višak mokraćne kiseline, ili kada se proizvede previše ove kiseline, često zbog ishrane bogate purinima. Purini su hemijski spojevi prisutni u mnogim namirnicama, a njihova razgradnja u organizmu dovodi do stvaranja mokraćne kiseline.

Simptomi gihta uključuju intenzivan bol u zglobu, crvenilo, otok i osetljivost čak i na najmanji dodir. Napadi gihta obično se javljaju iznenada i mogu trajati nekoliko dana ili čak nedelja.

Uzroci nastanka gihta i uloga mokraćne kiseline

Giht se može razviti kada se mokraćna kiselina ne izlučuje efikasno kroz bubrege ili kada se proizvodi u prevelikim količinama. Faktori rizika za razvoj gihta uključuju genetiku, prekomernu težinu, određene zdravstvene probleme poput hipertenzije i dijabetesa, kao i konzumaciju alkohola, posebno piva, i hrane bogate purinima.

Namirnice bogate purinima, poput crvenog mesa, nekih vrsta riba, morskih plodova, i nekih vrsta povrća poput graška, mogu povećati nivo mokraćne kiseline u krvi. Takođe, fruktoza i zaslađena pića mogu doprineti povećanju nivoa mokraćne kiseline.

Kada se mokraćna kiselina nakuplja u krvi, može doći do formiranja kristala u zglobovima i okolnim tkivima, što dovodi do bolnih napada gihta. Ovi napadi mogu biti izazvani i određenim faktorima kao što su povrede, operacije, prekomerna konzumacija alkohola, ili čak stres.

U narednim segmentima, detaljnije ćemo istražiti kako ishrana i promene u životnom stilu mogu pomoći u kontroli i prevenciji gihta, kao i koje namirnice treba izbegavati, a koje uključiti u jelovnik kako bi se smanjio rizik od napada gihta.

Kako ishrana utiče na giht

Ishrana bogata purinima može dovesti do povećanja nivoa mokraćne kiseline u krvi, što povećava rizik za razvoj gihta. Namirnice koje sadrže visok nivo purina mogu izazvati napad gihta, posebno kod osoba koje već imaju povišenu koncentraciju mokraćne kiseline. Stoga, pravilna ishrana i izbor namirnica mogu značajno doprineti kontroli i prevenciji napada gihta.

Namirnice koje treba izbegavati

Da bi se smanjio rizik od napada gihta, savetuje se izbegavanje ili ograničavanje unosa namirnica bogatih purinima. Ovo uključuje:

 • Crveno meso i iznutrice
 • Neki morski plodovi: Posebno školjke, sardine i tunjevina.
 • Alkoholna pića: Alkohol, naročito pivo, može povećati nivo mokraćne kiseline u krvi.
 • Pića zaslađena fruktozom: Visok unos fruktoze može doprineti povećanju mokraćne kiseline.
 • Neka povrća: Iako povrće generalno nije visoko u purinima, neke vrste poput graška i spanaća mogu sadržati umereno visoke nivoe.

Kada se mokraćna kiselina nakuplja u zglobovima i mekim tkivima, može doći do kristalizacije i taloženja njenih soli, što uzrokuje bol i upalu karakterističnu za giht. Stoga, pravilna ishrana i izbor namirnica igraju ključnu ulogu u prevenciji i lečenju gihta. U narednom segmentu, razmotrićemo koje namirnice su dozvoljene i preporučene za osobe sa gihtom, kao i kako se giht može lečiti i kontrolisati kroz promene u ishrani.

Preporučene namirnice za osobe sa gihtom

Osobe koje pate od gihta trebaju pažljivo birati namirnice kako bi kontrolisale nivo mokraćne kiseline u krvi i smanjile rizik od napada gihta. 

 1. Povrće i voće: Većina vrsta povrća i voća su sigurne, uključujući i one sa niskim do umerenim nivoom purina, kao što su jagode i citrusi.
 2. Integralne žitarice: Ovsena kaša, smeđi pirinač i integralni hleb su dobri izbori.
 3. Mlečni proizvodi niskog sadržaja masti: Mleko, jogurt i drugi mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti mogu pomoći u smanjenju rizika za razvoj gihta.
 4. Voda i čajevi: Povećan unos tečnosti, posebno vode, pomaže u izlučivanju mokraćne kiseline.
 5. Meso sa niskim sadržajem masti: Piletina i ćuretina su bolji izbori od crvenog mesa.

Primeri zdravih obroka za osobe sa gihtom

Doručak

 • Integralni tost sa avokadom i kuvano jaje.
 • Smoothie od jagoda i banane sa jogurtom niskog sadržaja masti.

Ručak

 • Salata od povrća sa grilovanom piletinom.
 • Smeđi pirinač sa povrćem na pari.

Večera

 • Pečena ćuretina sa kuvanim krompirom i brokolijem.
 • Pasta od integralnog brašna sa sosom od paradajza i povrćem.

Promena životnih navika za bolju kontrolu gihta

Promena životnih navika igra ključnu ulogu u kontroli gihta. Osim pravilne ishrane, važno je održavati zdravu telesnu težinu i redovno vežbati.

Važnost fizičke aktivnosti i održavanja zdrave telesne težine

 • Redovna fizička aktivnost pomaže u održavanju zdrave telesne težine, što smanjuje pritisak na zglobove i pomaže u kontroli nivoa mokraćne kiseline.
 • Savetuje se izbegavanje brzih dijeta za mršavljenje jer mogu povećati nivo mokraćne kiseline u krvi.

Saveti za smanjenje rizika od napada gihta

 • Ograničiti unos alkohola, posebno piva, koje može povećati rizik od napada gihta.
 • Izbegavati namirnice bogate purinima, kao što su crveno meso i određene vrste riba.
 • Povećati unos vode i čajeva kako bi se podstaklo izlučivanje mokraćne kiseline.

Primenom ovih saveta, osobe sa gihtom mogu značajno smanjiti učestalost i intenzitet napada gihta, poboljšavajući time kvalitet svog života.

Prirodni dodaci i lekovito bilje u kontroli gihta

Upravljanje gihtom ne završava se samo na promeni ishrane i životnih navika. Prirodni dodaci i lekovito bilje mogu takođe igrati važnu ulogu u kontroli ove bolesti. Ovi dodaci mogu pomoći u smanjenju koncentracije mokraćne kiseline u krvi, kao i u ublažavanju upale i bola povezanih sa gihtom.

Pregled prirodnih suplemenata i biljaka:

 1. Ekstrakt trešnje: Poznat po svojim antioksidativnim svojstvima, ekstrakt trešnje može pomoći u smanjenju nivoa mokraćne kiseline i ublažavanju simptoma gihta.
 2. Kurkuma: Sa svojim protivupalnim svojstvima, kurkuma može pomoći u smanjenju upale i bola u zglobovima.
 3. Omega-3 masne kiseline: Ove kiseline, koje se često nalaze u ribljem ulju, mogu smanjiti upalu povezanu sa gihtom.
 4. Vitamin C: Povećan unos vitamina C može pomoći u smanjenju nivoa mokraćne kiseline u krvi.
 5. Bromelain: Enzim pronađen u ananasu, bromelain može pomoći u smanjenju upale i bola.

Kako ovi dodaci doprinosu boljem upravljanju gihtom:

 • Pomažu u izlučivanju mokraćne kiseline iz organizma.
 • Smanjuju upalu i bol u zglobovima i mekim tkivima.
 • Pomažu u smanjenju rizika od napada gihta.

Zaključak

Giht je vrsta artritisa koja se manifestuje akutnim napadima bola, upale i otoka, uglavnom u zglobovima. Ključno u lečenju i kontroli gihta je pravilna ishrana, koja uključuje izbegavanje namirnica bogatih purinima i povećanje unosa dozvoljenih namirnica koje pomažu u smanjenju nivoa mokraćne kiseline u krvi. Pored ishrane, važne su i promene životnih navika, kao što su održavanje zdrave telesne težine i redovna fizička aktivnost. Prirodni dodaci i lekovito bilje takođe mogu doprineti boljem upravljanju gihtom.

Fitt Pro Team može biti vaš partner u borbi protiv gihta, nudeći zdrave obroke koji pomažu u redukciji telesne težine i balansu kompletnog organizma. Sa našim obrocima bogatim povrćem i voćem, integralnim žitaricama, mlečnim proizvodima niskog sadržaja masti, i drugim namirnicama koje ne izazivaju napade gihta, možete efikasno kontrolisati ovu bolest. 

Podeli tekst: