Heliko bakterija i ishrana

heliko bakterija ishrana

Helicobacter pylori (Heliko bakterija) je bakterija koja se obično nalazi u želucu i može biti uzrok različitih gastrointestinalnih problema. Kada se naseli na sluzokožu želuca, heliko bakterija može izazvati gastritis, a u nekim slučajevima i ozbiljnije probleme poput čira na želucu i čak raka želuca. Ova bakterija je posebno poznata po tome što može izdržati kiselo okruženje želuca, što je čini posebno upornom i teškom za lečenje.

Ishrana igra ključnu ulogu u upravljanju simptomima i lečenju infekcije heliko bakterije. Određene promene u ishrani mogu pomoći u smanjenju iritacije želučane sluzokože, kao i u poboljšanju opšteg zdravlja digestivnog trakta. Na primer, izbegavanje namirnica koje podstiču sekreciju želudačne kiseline, poput kafe i gaziranih pića, kao i namirnica koje iritiraju sluzokožu želuca, poput začinjene hrane i prerađenih mesnih proizvoda, može biti korisno. Sa druge strane, unos probiotika, omega-3 i omega-6 masnih kiselina, kao i nekiselinskih voća i povrća, može podržati zdravlje želuca i olakšati simptome povezane sa heliko bakterijom.

Razumevanje veze između ishrane i heliko bakterije važno je ne samo za osobe koje već imaju dijagnozu, već i za one koji žele da preventivno deluju na svoje gastrointestinalno zdravlje. Pravilna ishrana može biti moćan alat u borbi protiv ove uporne bakterije i njenih potencijalno ozbiljnih zdravstvenih posledica.

Koje namirnice jesti prilikom lečenja heliko bakterije

Pri lečenju heliko bakterije, važno je obratiti pažnju na vrstu hrane koja se konzumira. Ishrana može značajno doprineti ublažavanju simptoma i podršci lečenju.

 1. Probiotici: Prednosti i izvori Probiotici su vrsta ‘dobrih’ bakterija koje poboljšavaju zdravlje creva i pomažu u borbi protiv heliko bakterije. Pronalaze se u jogurtu, kefiru i drugim fermentisanim proizvodima. Redovna konzumacija probiotika može pomoći u smanjenju neželjenih efekata lečenja, poput dijareje i loše probave.
 2. Omega-3 i Omega-6 masne kiseline: Uloge i izvori Omega-3 i omega-6 masne kiseline igraju ključnu ulogu u smanjenju upale želuca i sprečavanju rasta heliko bakterije. Ove masne kiseline nalaze se u ribljem ulju, maslinovom ulju, semenkama mrkve i ulju semenki grejpa.
 3. Preporučeno voće i povrće Konzumacija nekiselinskog voća i kuvanog povrća se preporučuje jer su lako svarljivi i poboljšavaju funkciju creva. Posebno se ističu maline, jagode, kupine i borovnice zbog svojih svojstava koja pomažu u borbi protiv bakterije.
 4. Prednosti brokolija, karfiola i kupusa Ovo povrće, posebno brokoli, sadrži izotiocijanate koji pomažu u prevenciji raka i borbi protiv heliko bakterije. Preporučuje se konzumacija oko 70 grama brokolija dnevno (otprilike 1/3 šolje) za najbolje rezultate.
 5. Pogodni izvori proteina: belo meso i riba Proteini sa niskim sadržajem masti, poput belog mesa i ribe, pomažu u probavi i sprečavaju zadržavanje hrane u želucu, što može izazvati bol i osećaj punoće tokom lečenja. Najbolji način pripreme ovih proteina je kuvanje sa solju i listom lovora za dodavanje ukusa bez stimulisanja proizvodnje kiseline u želucu. Pečenje mesa ili ribe sa maslinovim uljem ili kašikom vode, kao i pečenje mesa bez ulja u pećnici, su takođe prihvatljive metode pripreme.

Svaki od ovih elemenata ishrane ima svoju specifičnu ulogu u borbi protiv heliko bakterije, te je važno usmeriti se na raznovrsnu i balansiranu ishranu tokom lečenja.

Namirnice koje treba izbegavati tokom lečenja heliko bakterije

Tokom lečenja heliko bakterije, ključno je izbegavati određene namirnice i napitke koji mogu pogoršati simptome ili otežati proces lečenja. Evo nekoliko preporuka:

 1. Izbegavajte kofein Kafa, crni čaj i čokolada sadrže kofein, koji može stimulisati kretanje želuca i sekreciju želudačnog soka, uzrokujući dodatnu iritaciju.
 2. Gazirana pića Gazirana pića mogu nadražiti želudac i izazvati bol i refluks kiseline.
 3. Alkohol Alkoholna pića mogu povećati upalu želuca, pa ih je takođe preporučljivo izbegavati.
 4. Kiselo voće Voće poput limuna, pomorandže i ananasa može izazvati bol u želucu i žgaravicu, te je bolje izabrati nekiselinsko voće.
 5. Začinjena hrana Izbegavajte začinjenu hranu kao što su beli luk, senf, kečap, majonez, Worcestershire sos, soja sos, i kocke za supu.
 6. Masne i prerađene mesne proizvode Masno meso, pržena hrana i žuti sirevi su bogati mastima, što je otežano za varenje i povećava vreme zadržavanja hrane u želucu.
 7. Prerađene mesne proizvode i konzerviranu hranu Ovi proizvodi sadrže konzervanse i hemijske aditive koji mogu iritirati želudac i creva, povećavajući upalu.

Kao alternative, preporučuje se povećan unos vode, belih sireva i svežeg voća koje pomaže u smanjenju upale želuca i regulisanju crevnog tranzita. Prilagođavanje ishrane prema ovim smernicama može značajno doprineti efikasnosti lečenja heliko bakterije i ublažavanju simptoma.

Heliko bakterija ishrana – Primer plana ishrane za lečenje heliko bakterije

Pri lečenju heliko bakterije, pažljivo planiranje obroka može pomoći u ublažavanju simptoma i povećanju efikasnosti lečenja. Evo primera plana ishrane za tri dana:

Dan 1:

 • Doručak: 1 običan jogurt + 1 kriška hleba sa belim sirom i jajetom.
 • Užina: 2 kriške papaje + 1 kašičica chia semenki.
 • Ručak/Večera: 4 kašike pirinča + 2 kašike pasulja + piletina u paradajz sosu + salata od kupusa.
 • Poslepodnevna užina: 1 čaša obranog mleka + musli.

Dan 2:

 • Doručak: Smoothie od jagoda sa obranim mlekom i ovsenim pahuljicama.
 • Užina: 1 banana + 7 indijskih oraha.
 • Ručak/Večera: Pire krompir + 1/2 komada lososa + salata sa kuvanim brokolijem.
 • Poslepodnevna užina: 1 običan jogurt + hleb sa džemom od crvenog voća.

Dan 3:

 • Doručak: 1 čaša mleka + 1 kajgana sa belim sirom.
 • Užina: 1 čaša zelenog soka + 3 krekera.
 • Ručak/Večera: Supa od povrća sa karfiolom, krompirom, šargarepom, tikvicama i piletinom.
 • Poslepodnevna užina: Sendvič sa piletinom i kremom od ricotte.

Planiranje obroka pomaže u održavanju dosledne i uravnotežene ishrane, koja je ključna za efikasno lečenje heliko bakterije. Važno je birati namirnice koje su lako svarljive, a istovremeno pružaju potrebne nutrijente.

Neželjeni efekti lečenja infekcije heliko bakterijom i kako ishrana može pomoći

Lečenje heliko bakterije obuhvata upotrebu određenih medikamenata, uključujući inhibitore protonske pumpe i antibiotike. Ovi lekovi su neophodni u borbi protiv infekcije, ali mogu izazvati neželjene efekte koje je moguće ublažiti pravilnom ishranom.

Jedan od čestih neželjenih efekata je ukus metala u ustima. Da biste se izborili sa ovim problemom, možete dodati malo sirćeta u salate i posuti malo sode bikarbone i soli na pastu za zube pre četkanja. Ove metode pomažu neutralizaciji kiselina u ustima i podstiču proizvodnju pljuvačke, što može pomoći u uklanjanju metalnog ukusa.

Mučnina i bolovi u stomaku obično se javljaju od drugog dana lečenja. Da biste sprečili ove simptome, važno je piti puno vode, odmarati se i jesti lako svarljive namirnice kao što su jogurt, beli sirevi i krekeri. Ispijanje čaj od đumbira odmah nakon buđenja i unos kriške tosta ili nekoliko krekera, kao i izbegavanje konzumacije velikih količina tečnosti odjednom, su dobri načini za ublažavanje jutarnje mučnine.

Dijareja se obično javlja nakon trećeg dana lečenja, jer antibiotici, pored eliminacije heliko bakterije, takođe smanjuju prirodno prisutnu crevnu floru, što uzrokuje dijareju. Konzumacija običnog jogurta svakog dana i lako svarljivih namirnica kao što su supe, pirei, beli pirinač, riba i belo meso je dobar način za zaustavljanje dijareje i obnavljanje crevne flore.

Uključivanje ovih dijetetskih strategija u svakodnevni režim može značajno pomoći u ublažavanju neželjenih efekata lečenja heliko bakterije i olakšati oporavak.

Zaključak i najbolje prakse u lečenju heliko bakterije

Upravljanje infekcijom heliko bakterijom zahteva pažljivu i promišljenu ishranu. Ishrana kod heliko bakterije igra ključnu ulogu u ublažavanju simptoma i podršci efektivnom lečenju. Važno je izbegavati namirnice koje iritiraju želudac i stimuliraju sekreciju želudačne kiseline, poput kafe, alkohola, začinjene hrane i masnih mesa. Preporučuje se uključivanje probiotika, omega-3 i omega-6 masnih kiselina, nekiselinskog voća i povrća, kao i belih mesa i ribe u svakodnevnu ishranu za heliko bakteriju.

Pored dijetetskih prilagođavanja, ključno je konstantno savetovanje sa zdravstvenim profesionalcima. Samo multidisciplinarni pristup, koji uključuje medicinsko lečenje i prilagođenu ishranu, može obezbediti optimalne rezultate u borbi protiv infekcije heliko bakterijom. Važno je razumeti da je heliko bakteriju moguće kontrolisati i tretirati efektivno uz pravilnu medicinsku podršku i disciplinovanu ishranu.

Podeli tekst: