Tuna – kalorije, nutritivna vrednost i uticaj na zdravlje

Tuna je vrsta morske ribe koja se prostire u staništu od Atlantskog okeana pa sve do Indonezije. Najčešće poznate vrste tune su Skipjack, takođe poznata kao „laka“ tuna, i Albacore, takođe poznata kao „bela“ tuna. U nastavku članka saznajte kalorije, nutritivne vrednosti i uticaj tune na vaše zdravlje. 

Tabela nutritivnih vrednosti tuna na 165 grama

Energetska vrednost119 kcal
Proteini20,5 gr
Ugljeni hidrati0 gr

Vlakna0 gr

Masti3,5 gr
Šećer0 gr

Koliko tuna ima kalorija?

165 grama tune sadrži 191 kaloriju. Ipak, unos kalorija kroz tunu može zavisiti od njene veličine, vrste i oblika u kojem se nalazi. 

Koliko tuna ima ugljenih hidrata?

Tuna ne sadrži ugljene hidrate, vlakna ili šećer. 

Koliko tuna ima masti?

Tuna količine 165 grama sadrži 1,4 grama masti. 

Tunjevina je bogata omega-3 masnim kiselinama, ali ima malo ukupne masti, sadrži manje od 2 grama po konzervi za „laku“ tunjevinu. Različite sorte tunjevine, međutim, imaju različite količine masti. 

Koliko tuna ima belančevina?

Tuna od 165 grama sadrži 42 grama proteina.

Bez obzira na to u kom obliku jedete tunjevinu, dobićete dovoljnu količinu proteina. Nemasni proteini, kao što su proteini koji se nalaze u ribi i ćuretini, obično se smatraju boljim za vas od masnijih proteina dobijenih iz govedine i svinjetine. 

Koliko tuna ima vlakana?

Tuna sadrži 0 grama vlakana. 

Vlakna se nalaze u mnogim biljnim namirnicama poput voća, povrća, integralnih žitrarica i mahunarki. Nema dijetetskih vlakana u crvenom mesu, ribi, živini, jajima ili mleku.

Tuna i zdravlje

Tunjevina je jedna od najpopularnijih vrsta riba na svetu. Pored svog obilja i mesnatog ukusa, tunjevina je takođe izuzetno hranljiva i blagotvorno utiče na zdravlje. Evo najznačajnijih benefita:

Manji rizik od srčanih bolesti

Visok nivo omega-3 masnih kiselina u ribi tunjevine može pomoći da se smanji nivo omega-6 masnih kiselina i LDL holesterola koji se mogu akumulirati u arterijama srca. Studije su pokazale da je konzumiranje više omega-3 povezano sa smanjenom stopom kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani udar.

Sprečite probleme sa vidom

Čini se da omega-3 u tunjevini takođe pozitivno utiču na zdravlje očiju. U studiji na 40.000 ženskih zdravstvenih radnika, žene koje su jele više porcija tunjevine nedeljno imale su čak 68% manji rizik od razvoja suvog oka. Takođe se smatra da omega-3 doprinose opštem zdravlju mrežnjače.

Smanjen rizik od raka

Takođe se veruje da omega-3 masne kiseline tune usporavaju rast tumorskih ćelija i smanjuju upalu u telu. Ovo je važno jer su mnoge vrste raka povezane sa hroničnom upalom.

Može sprečiti razvoj anemije

Tuna je odličan izvor vitamina B12, esencijalnog vitamina potrebnog za stvaranje DNK. Vitamina B12 vam takođe pomaže da formirate nova crvena krvna zrnca i sprečite razvoj anemije.

Tuna i mršavljenje

Tuna je posna riba, tako da u njoj nema mnogo masti. Tunjevina je popularna među bodibilderima i fitnes modelima jer je puna visokokvalitetnih proteina sa vrlo malo zasićenih masti. Proteini vas održavaju sitim duži vremenski period, tako da ćete ređe posezati za grickalicama. U jednoj studiji, adolescenti koji su nekoliko nedelja redovno jeli nemasnu ribu poput tunjevine izgubili su u proseku dva kilograma više od grupe koja nije jela ribu.

Tuna takođe snabdeva organizam omega-3 mastima, koje su zdrave za srce i koje su neophodne tokom trudnoće i detinjstva za razvoj mozga i vida. Pored toga, tuna je odličan izvor vitamina B12 i selena. 

Podeli tekst: