Ćuretina – kalorije, nutritivna vrednost i uticaj na zdravlje

Ćuretina je nešto “mršavija” alternativa pilećem mesu, stoga su pileće meso i ćureće meso prema nutritivnim vrednostima vrlo slični. Pošto nutritivne vrednosti mogu varirati u zavisnosti od toga koji deo ćuretine jedete, fokusiraćemo se na ćureća prsa. Ćureća prsa su odličan izvor kvalitetnih nutrijenata potrebnih da ostanete zdravi svakog dana, a u ovom članku saznajte sve o kalorijama, nutritivnim vrednostima i uticaju ćuretine na vaše zdravlje. 

Tabela nutritivnih vrednosti ćurećih prsa na 85 grama

Kalorije191 kcal
Proteini42 gr
Masti1,4 gr
Ugljeni hidrati 0 gr
Šećer0 gr

Koliko ćuretina ima kalorija?

Ćuretina od 85 grama sadrži 117 kalorija. Ćureće grudi imaju manje masti i kalorija od većine drugih vrsti mesa.

Koliko ćuretina ima ugljenih hidrata?

Ćuretina od 85 grama sadrži 0 ugljenih hidrata. Ćuretina, ali i ostala živina, dokle god je bez kože i nije panirana, ne sadrži ugljene hidrate. 

Koliko ćuretina ima masti?

Ćuretina od 85 grama sadrži 2 grama masti, što je 6% dnevnog preporučenog unosa. Ćuretina je generalno zdravo meso, ali svako meso sadrži zasićene masti. Da biste održali optimalan unos masti u telu povedite računa o količini porcija ćurećih prsa koju konzumirate. 

Ne zaboravite da je ćureća koža bogata mastima. Na primer, 100 grama ćuretine sa kožom sadrži 169 kalorija i 5,5 grama masti, dok ista količina ćurećih prsa bez kože ima 139 kalorija i samo 2 grama masti. 

Koliko ćuretina ima belančevina?

Ćureće meso je prirodno bogato proteinima – 85 grama ćurećih prsa sadrži 24 grama proteina. To je preko 50% preporučenog dnevnog unosa proteina. Prosečnom muškarcu i ženi se savetuje da jedu oko 50 grama proteina dnevno, tako da to možete ispuniti samo jednim obrokom od ćuretine. Imajte na umu da ukoliko trenirate, ili bolujete od određenih zdravstvenih stanja, preporučeni dnevni unos proteina se menja, stoga se konsultujte sa lekarom pre kreiranja nutritivnog plana. 

Koliko ćuretina ima vlakana?

Ćureća prsa od 85 grama sadrže 0 vlakana. Dobri izvori vlakana su ječam, ovas, pasulj, orasi i raznorazno voće i povrće. Nema vlakana u mesu, mlečnim proizvodima ili šećeru. 

Ćuretina i zdravlje

Ćuretina je popularno meso koje karakterišu visokokvalitetni proteini, vitamini B kompleksa, selen, cink i fosfor. Zbog svojih nutritivnih vrednosti, ćuretina podržava različite aspekte zdravlja, uključujući rast i održavanje mišića. Pročitajte koje su još prednosti ćuretine po vaše zdravlje.  

Ćuretina je prepuna vitamina B

Ćureće meso je posebno bogat izvor vitamina B, uključujući B3 (niacin), B6 (piridoksin) i B12 (kobalamin). 

Oko 85 grama ćuretine pruža 61% preporučenog dnevnog unosa za vitamin B3, 49% za vitamin B6 i 29% za vitamin B12.

Ovi B vitamini imaju mnoge prednosti:

  • Vitamin B3 (niacin) – Ovaj vitamin je važan za efikasnu proizvodnju energije i ćelijsku komunikaciju.
  • Vitamin B6 (piridoksin) – Ovaj vitamin podržava formiranje aminokiselina i pomaže u proizvodnji neurotransmitera.
  • Vitamin B12 (kobalamin) – B12 je vitalan za proizvodnju DNK i formiranje crvenih krvnih zrnaca.

Štaviše, ćuretina je dobar izvor folata i vitamina B1 (tiamin) i B2 (riboflavin).

Ćuretina je bogata mineralima 

Ćuretina je puna selena, cinka i fosfora.

Selen pomaže vašem telu da proizvodi hormone štitne žlezde, koji regulišu vaš metabolizam i brzinu rasta. Cink je esencijalni mineral potreban za mnoge različite telesne procese, kao što su ekspresija gena, sinteza proteina i enzimske reakcije. Konačno, fosfor je od vitalnog značaja za zdravlje kostiju.

Pored toga, ćuretina obezbeđuje male količine magnezijuma i kalijuma.

Ćuretina i mršavljenje

U poređenju sa drugim vrstama mesa, ćuretina je jedna od najboljih opcija ako želite da izgubite suvišne kilograme. Uključivanje ćuretine u vašu dijetu za mršavljenje može se pokazati korisnim, posebno ako se time rešavate masnijeg mesa u korist ćuretine. 

Dok ćuretina ima nekoliko potencijalnih prednosti u odnosu na druge izvore proteina kada pokušavate da smršate, dodavanje ćuretine vašoj ishrani ne znači da ćete automatski izgubiti kilograme. Kada jedete ćuretinu, i dalje morate da budete sigurni da jedete pravu količinu kalorija za svoju telesnu težinu i svoje ciljeve kojima težite.

Nastojte da dobijete proteine iz različitih izvora, uključujući živinu, nemasno crveno meso, masnu i nemasnu ribu, mlečne i biljne proteine kao što je pasulj. Takođe je važno uključiti voće i povrće u svoju ishranu.

Podeli tekst: