Hrana koja goji – izbegavajte ovu hranu ako želite smršati!

Hrana koja goji izbegavajte ovu hranu ako zelite smrsati 1

Jedan od načina da izgubite težinu je svakako zdravija ishrana. Znati koju hranu treba izbegavati, a koju jesti pomoći će vam da smršate i ostanete vitki

Uopšteno govoreći, kada pokušavate da smršate, najbolje je da smanjite ili izbegavate hranu koja ima mnogo kalorija. Međutim, broj kalorija u hrani nije jedini faktor koji treba uzeti u obzir.

Na primer, niskokalorična hrana kojoj nedostaju hranljive materije kao što su vlakna i proteini i dalje vas neće dovoljno zasititi, što može otežati odupiranje grickanju.

Pomfrit i čips od krompira

Ceo krompir je zdrav i pun hranljivih materija, ali pomfrit i čips su sušta suprotnost tome. Veoma su kalorični i ukusni, stoga ih je lako pojesti previše. Štaviše, pečeni ili prženi krompiri mogu da sadrže supstance koje izazivaju rak, koje se nazivaju akrilamidi. Zbog toga je za zdravlje najbolje jesti običan, kuvani krompir.

Zaslađena pića 

Pića zaslađena šećerom, poput gaziranih sokova, jedna su od najnezdravijih namirnica koje možete uneti u sebe. Oni su usko povezani sa povećanjem telesne mase i mogu imati katastrofalne posledice po zdravlje kada se konzumiraju u prekomernoj količini.

Iako slatka pića sadrže mnogo kalorija, vaš mozak ih ne registruje kao čvrstu hranu. To znači da kalorije tečnog šećera ne čine da se osećate sitim i nećete jesti manje hrane. Umesto toga, na kraju dodajete ove kalorije povrh svog normalnog unosa.

Beli hleb 

Beli hleb je veoma rafinisan i često sadrži dosta dodatnog šećera. Ima visok glikemijski indeks, što znači da brzo povećava nivo šećera u krvi nakon jela. 

Jedna studija od 9.267 ljudi otkrila je da je konzumiranje samo dve kriške (120 grama) belog hleba dnevno povezano sa 40% većim rizikom od debljanja i prekomerne gojaznosti.

Na sreću, postoji mnogo zdravih alternativa konvencionalnom pšeničnom hlebu. Ipak, imajte na umu da svaki pšenični hleb sadrži gluten. 

Slatkiši 

Ne moramo ni da naglasimo koliko su slatkiši nezdravi. U malo pakovanje staje mnogo šećera, ulja i rafinisanog brašna.

Slatkiši imaju visok sadržaj kalorija, a veoma malo hranljivih materija. Slatkiš prosečne veličine sa čokoladom može da sadrži oko 200–300 kalorija, a cela čokolada može vam pružiti kalorija koliko vam je potrebno za čitav dan. 

Nažalost, slatkiše možete pronaći svuda. Čak su i strateški postavljeni u prodavnicama kako bi se potrošači naveli da ih kupuju impulsivno. Ako žudite za užinom, umesto slatkiša pojedite komad voća ili šaku orašastih plodova.

Gusti sokovi 

Iako se možda čini da je gusti voćni sok zdravija alternativa gaziranom piću, većina voćnih sokova koje pronađete u supermarketu ima vrlo malo zajedničkog sa pravim voćem. Uglavnom su hemijski obrađeni i napunjeni rafinisanim šećerom. 

Takođe, gusti voćni sok obično nema vlakna. To znači da vas čaša soka od pomorandže neće zasititi kao cela narandža. Držite se dalje od voćnih sokova i umesto toga jedite celo voće.

Alkoholna pića 

Alkohol u proseku sadrži 7 kalorija po gramu.

Međutim, dokazi za povezanost između alkohola i povećanje telesne težine nisu najprecizniji. Čini se da je umereno konzumiranje alkohola u redu i zapravo je povezano sa smanjenim povećanjem telesne težine. Preterana konzumacija alkohola, s druge strane, je povezana sa povećanjem telesne mase.

Bitna je takođe i vrsta alkohola koji konzumirate. Pivo ima više kalorija od većine drugih alkoholnih pića i može izazvati gojenje, ali umereno pijenje vina može biti korisno.

Studija sa Vašingtonskog državnog univerziteta otkrili su da polifenol koji se nalazi u crvenom vinu može pomoći u transformaciji tvrdoglave bele masti u lakše sagorivu braon mast.

Zaključak 

Hrana koja goji je uvek ona koja je visoko obrađena. Prerađena hrana obično sadrži puno industrijskog šećera, rafinisane pšenice i masti. Ako niste sigurni da li je hrana zdrava ili nezdrava, pročitajte etiketu. Međutim, pazite na različite nazive za šećer i pogrešne zdravstvene tvrdnje.

Takođe, ne zaboravite da uzmete u obzir veličine porcija. Neke zdrave namirnice, poput orašastih plodova, sušenog voća i sira, imaju visok sadržaj kalorija i ne bi ih trebalo jesti previše. 

Ako nemate vremena da redovno razmišljate o svakom obroku, FitProTeam je tu za vas da vam svakoga dana šalje zdrave i ukusne obroke na vašu adresu! Pogledajte iskustvo polaznice našeg Bye Bye Weight programa koja je za kratko vreme izgubila preko 20 kilograma, a 2 godine kasnije kilogrami se nisu vratili.

Podeli tekst: