Piletina – kalorije, nutritivna vrednost i uticaj na zdravlje

Piletina je jedna od najpopularnijih vrsta mesa. Ne samo da je piletina široko dostupna i laka za pripremu, već sadrži širok spektar nutrijenata koji su korisni za vaše zdravlje. Ipak, različiti delovi piletine mogu imati različite nutritivne vrednosti, stoga ćemo se u ovom tekstu osvrnuti na pileća prsa i pileći batak

Tabela nutritivnih vrednosti za pileća prsa na 85g 

Energetska vrednost122 kcal

Proteini24 gr

Ugljeni hidrati0 gr

Vlakna0 gr

Masti3 gr

Šećer0 gr

Tabela nutritivnih vrednosti za pileći batak na 85g 

Energetska vrednost109 kcal


Proteini13,5 gr


Ugljeni hidrati0 gr

Vlakna0 gr

Masti5,7 gr


Šećer0 gr

Koliko piletina ima kalorija?

100 grama pilećeg belog mesa sadrži 122 kalorija, dok 100 grama pilećeg bataka sadrži 109 kalorija. 

Piletina je prepuna energije i hranljivih nutrijenata, a istovremeno nema veliki kalorijski unos. Ono što je zanimljivo je da 80% kalorija dolazi iz proteina, a samo 20% iz masti, što je najzdraviji odnos kada je u pitanju meso.

Banane su bogat izvor ugljenih hidrata, koji se uglavnom nalaze u obliku skroba u nezrelim bananama i šećera u zrelim bananama. Sastav ugljenih hidrata banane se drastično menja tokom zrenja. Glavna komponenta nezrelih banana je skrob. Zelene banane sadrže do 80% skroba mereno u suvoj težini. Tokom zrenja, skrob se pretvara u šećere i na kraju banana sadrži manje od 1% kada je banana potpuno zrela.

Koliko piletina ima ugljenih hidrata?

Ako ste na dijeti sa malo ugljenih hidrata, možda bi bio bolji izbor da se odlučite za masnije delove piletine poput pilećih krilaca ili pilećeg bataka, jer piletina generalno ne sadrži ugljene hidrate. Community Verified icon

Koliko piletina ima masti?

Količina masti može da varira u zavisnosti od toga koji deo piletine je u pitanju. Pileća prsa bez kože sadrže najmanju količinu masti, manje od 3 grama. Uglavnom se radi o nezasićenim mastima (ima manje od 1 grama zasićenih masti u porciji od 85 grama pilećih prsa bez kože).

Ako držite kožu na pilećim prsima, broj masti, kalorija i proteina će biti veći. Porcija od 85 g pečenih pilećih prsa sa kožom sadrži 166 kalorija, oko 6 grama masti i 25 grama proteina.

Koliko piletina ima belančevina?

100 grama pilećeg belog mesa sadrži 24 grama proteina, dok 100 grama pilećeg bataka sadrži 13,5 grama proteina. 

Potrebno je istaći da je ključno razumeti da nije svaki deo piletine isti prema nutritivnim vrednostima. Piletina je jedna od najčešće konzumiranih visokoproteinskih namirnica i neizostavan je deo svake dijete za mršavljenje i građenje mišića.  

Koliko piletina ima vlakana?

Vlakna se nalaze u mnogim biljnim namirnicama poput voća, povrća, integralnih žitarica i mahunarki. Sve ove namirnice takođe imaju malo masti. Nema dijetetskih vlakana u mesu, ribi, živini, jajima ili mleku. 

Piletina i zdravlje

Piletina je zdravija alternativa crvenom mesu. Ima veoma malo zasićenih masti, sadrži veću količinu omega-6 masnih kiselina od drugog životinjskog mesa, i bogat je vitaminima i mineralima kao što su B6, B12, gvožđe, cink i bakar. 

Jače kosti i mišići

Proteini u piletini su odličan izvor aminokiselina. Naša tela koriste aminokiseline za izgradnju mišićnog tkiva, nešto što je posebno važno kako starimo. Studije su takođe pokazale da veći unos proteina pomaže u održavanju mineralne gustine kostiju. Jedenje piletine može pomoći u izgradnji jačih mišića i promovisanju zdravih kostiju, smanjujući rizik od povreda i bolesti kao što je osteoporoza.

Bolje raspoloženje

Piletina sadrži aminokiselinu triptofan, koja je povezana sa višim nivoima serotonina (hormona sreće) u našem mozgu. Nivoi triptofana u piletini nisu dovoljno visoki da biste se trenutno osećali euforično, ali studije pokazuju da bi mogao da pomogne u povećanju nivoa serotonina kada je u kombinaciji sa drugim faktorima.

Piletina i mršavljenje

Istraživanja sugerišu da 25-30 grama proteina po obroku može pomoći da se osećamo sitima. Obroci bogati proteinima mogu učiniti da se osećamo sito uprkos tome što jedemo manje, što pomaže u promovisanju zdravog gubitka kilograma. Zdrava težina dovodi do poboljšanja faktora rizika za srčane probleme kao što je visok nivo triglicerida i visok krvni pritisak. 

Podeli tekst: