Jod u ishrani – namirnice bogate jodom

namirnice bogate jodom 1

Koliko puta su vam stavljali jod u obliku kapi na posekotinu? Jod se često spominje u konotaciji lečenja, ali da li ste se nekada zapitali šta je zapravo jod? Takođe nazivan i jodid, jod je vrsta minerala koji se prirodno nalazi u zemljinom tlu i okeanskim vodama. Slane vode i različite namirnice sadrže jod, a ovaj mineral je najrasprostranjeniji u jodiranoj soli. Izuzetno je važno unositi dovoljno joda u ishranu. Jod reguliše hormone, razvoj fetusa i još mnogo toga što ćemo sada proći kroz ovaj tekst, stoga nastavite da čitate i saznajte sve o jodu u ishrani. 

Čemu služi jod?

Jod se smatra esencijalnim mineralom za naše telo. Jod je posebno važan tokom trudnoće, a može čak pomoći u sprečavanju određenih zdravstvenih stanja kasnije u životu. 

Jod pre svega igra vitalnu ulogu u zdravlju štitne žlezde. Vaša štitna žlezda, koja se nalazi u dnu prednjeg dela vašeg vrata, pomaže u regulisanju proizvodnje hormona. Ovi hormoni štitne žlezde se nazivaju tiroidni hormoni i kontrolišu vaš metabolizam, zdravlje srca i još mnogo toga. Hormoni štitne žlezde utiču na svaku ćeliju i sve organe u telu, a tiroidni hormoni su bitni zato što:

 • Regulišu brzinu sagorevanja kalorija, što utiče na gubitak ili povećanje vaše kilaže.
 • Mogu usporiti ili ubrzati otkucaje srca.
 • Mogu povećati ili smanjiti telesnu temperaturu.
 • Utiču na brzinu kojom se hrana kreće kroz digestivni trakt.
 • Kontrolišu način na koji se mišići kontrahuju.
 • Kontrolišu brzinu kojom se zamenjuju umiruće ćelije.

Dakle, jod je element koji koristi štitna žlezda. Naše telo ne može da proizvede jod, pa ga moramo konzumirati kroz ishranu. Dodaje se nekoj hrani, takođe i soli, a jod se prepisuje i kao suplementacija. Međutim, visok sadržaj joda u organizmu može biti podjednako (ako ne i više) štetan nego nedostatak istog, stoga nemojte na svoju ruku uzimati dodatke ishrani bez konsultacije sa lekarom. 

Simptomi nedostatka joda u organizmu 

Nedostatak joda je jedan od najčešćih zdravstvenih problema u svetu koji se može sprečiti. Najviše joda nalazi se u okeanu, gde je koncentrisan u morskom životu, posebno u morskim algama. Prema studiji iz 2017. godine, oko trećina ljudi na svetu ima nedostatak joda. Evo 10 znakova koji ukazuju na to da vam možda nedostaje jod u organizmu:

 • Naglo dobijanje na kilaži
 • Osećaj malaksalosti
 • Hronični umor
 • Gubitak kose
 • Suva koža
 • Usporen rad srca
 • Loša koncentracija i memorija
 • Neregularni menstrualni periodi
 • Otečen vrat
 • Grčevi u mišićima

Kao što smo već pomenuli, štitna žlezda koristi jod za proizvodnju tiroidnih hormona. Ovi hormoni kontrolišu vaš metabolizam (brzinu kojom vaše telo koristi energiju dok se odmara), a takođe pomažu vašem mozgu i telu da rastu i razvijaju se. Ako nema dovoljno hormona štitne žlezde koji cirkulišu u vašoj krvi, mozak šalje hemijsku poruku štitnoj žlezdi da oslobodi više ovih hormona.

Iz tog razloga, nedostatak joda u organizmu može izazvati komplikacije po zdravlje, posebno za trudnice. Trudnice i njihove bebe doživljavaju najteže komplikacije nedostatka joda. U najgorim slučajevima, nedostatak joda u organizmu majke može dovesti do toga da bebe budu mrtvorođene, ili rođene sa mentalnim poremećajima zbog zaostajanja u razvoju mozga.

Ukoliko želite da proverite koncetraciju joda u organizmu, najefikasniji i najjednostavniji način za to je test urina, stoga posetite najbližu laboratoriju. 

Tabela preporučenog unosa joda prema starosti i polu

GodineMuškarciŽene
do 6 meseci110 mikrograma110 mikrograma
7–12 meseci130 mikrograma130 mikrograma
1–390 mikrograma90 mikrograma
4–890 mikrograma90 mikrograma
9–13120 mikrograma120 mikrograma
14–18150 mikrograma150 mikrograma
preko 19150 mikrograma150 mikrograma

Koje su namirnice bogate jodom?

Jod u ishrani je izuzetno bitan za naše sveobuhvatno zdravlje, što smo mogli pročitati u tekstu iznad. Ukoliko niste favorit dodatne suplementacije i cenite prirodu iznad svega, obogatite svoju trpezu sledećim namirnicama. 

Mlečni proizvodi 

Mlečni proizvodi su najbolji izvori joda, posebno u zapadnjačkoj ishrani. Količina joda u mleku i mlečnim proizvodima se u velikoj meri razlikuje u zavisnosti od sadržaja joda u hrani za stoku. Međutim, opšta estimacija je da 1 šolja mleka može da obezbedi 59–112% preporučene dnevne količine joda.

Jogurt je takođe dobar mlečni izvor joda. Jedna šolja običnog jogurta obezbeđuje približno polovinu dnevne preporučene količine ovog minerala. Količina joda u siru varira u zavisnosti od vrste, ali studije su pokazale da jedan svež sir sadrži najviše joda u odnosu na druge sireve. 

Jodirana so 

Dodavanje joda u kuhinjsku so počelo je u SAD ranih 1920–ih da bi se smanjila pojava otoka štitne žlezde. U 1/4 kašičice jodirane soli nalazi se približno 71 mikrograma joda, što je 47% dnevnog preporučenog unosa. Jodirana i nejodirana so se obično prodaje u prodavnicama prehrambenih proizvoda, stoga ovaj zdravi začin možete lako pronaći na svakom ćošku i uključiti ga u svoju ishranu.

Riba i morski plodovi 

Riba, kao što je tunjevina, ne samo da je niskokalorična hrana sa visokim sadržajem proteina i joda, već je takođe dobar izvor kalijuma, gvožđa, omega–3 masnih kiselina i vitamina B. Dakle, ako pojedete tunjevinu ujutru može biti sigurni da ste sebi obezbedili zdrav doručak. Imajte na umu da ribe sa većim sadržajem masti nude manje količine joda. Pošto je tuna masnija riba, količina joda koja se nalazi u tunjevini je niža od manje masnih vrsta ribe, kao što je bakalar. 

Morski plodovi, poput škampi, takođe predstavljaju odličan izvor proteina i mnogih hranljivih materija, uključujući i jod. Otprilike 85 grama škampa daju 23% dnevne vrednosti joda. Pored toga, škampi obezbeđuju ključne hranljive materije kao što su vitamin B12, selen i fosfor – prave blagodete za naš organizam. Ako želite da saznate sve o morskoj ribi i njenom uticaju na vaše zdravlje, kliknite na link ovde

Suve šljive

Suve šljive su dobar vegetarijanski ili veganski izvor joda. Pet sušenih suvih šljiva obezbeđuje 13 mikrograma joda, ili oko 9% dnevne vrednosti. Suve šljive su opšte poznate po tome što pomažu u ublažavanju zatvora. To je zbog visokog sadržaja vlakana i sorbitola, vrste šećernog alkohola.

Suve šljive su bogate mnogim vitaminima i hranljivim materijama, uključujući vitamin K, vitamin A, kalijum i gvožđe. Zbog hranljivih materija koje nude, suve šljive mogu pomoći u poboljšanju zdravlja srca, smanjenju rizika od raka debelog creva i čak pomoći u skidanju kilograma tako što smanjuje vaš apetit.

Jaja

Jaja su jedna od najzdravijih namirnica koje možete pojesti jer vam obezbeđuje asortiman nutrijenata proteina, zdravih masti, vitamina i minerala. Jaja su takođe dobar izvor joda, ali većina hranljivih materija, uključujući i jod, dolazi iz žumanca. Žumanca su dobar izvor joda jer se dodaje u hranu za piliće. Ipak, pošto sadržaj joda u hrani za piliće može da varira, samim time i količina u jajima takođe može da varira. U proseku, jedno veliko jaje sadrži 24 mikrograma joda, ili 16% dnevne vrednosti.

Dakle, namirnice bogate jodom ujedno sadrže i druge nutritivne vrednosti koje će poboljšati vaše zdravlje, ali i pomoći vam da izgubite višak kilograma. Znamo koliko je jod u ishrani bitan, i koliko vam je bitno da budete zdravi i zadovoljni sobom. Zbog toga smo pripremili za vas dva režima ishrane – ByeBye Weight za mršavljenje i Hello Balance za detoks organizma. Pogledajte iskustvo korisnice našeg programa Milice Milić koja je za kratko vreme smršala 20 kilograma i postigla hormonsku ravnotežu izbalansiranom ishranom. Kontaktirajte nas kako bismo i vama  napravili plan za ispunjenje vašeg cilja, a mi ćemo vam isporučivati hranu svakodnevno do vašeg kućnog praga – vaše je samo da uživate u njoj i posmatrate kako kilogrami nestaju na zdrav način. 

Podeli tekst: