Lubenica – kalorije, nutritivna vrednost i uticaj na zdravlje

Lubenica je slatka i sočna, što je čini savršenom poslasticom da zadovoljite žeđ tokom letnjih vrućina. Pošto se lubenica uzgaja korišćenjem sistema proizvodnje povrća, lubenica se smatra povrćem. Takođe, lubenica je prepuna hranljivih materija, uključujući antioksidante i vitamine A i C. U ovom tekstu saznajte sve o kalorijama, nutritivnim vrednostima i uticaju lubenice na zdravlje. 

Tabela nutritivnih vrednosti lubenice na 100g 

Energetska vrednost30 kcal
Proteini0,6 gr
Ugljeni hidrati7,6 gr
Vlakna0,4 gr
Masti0,2 gr
Šećer6,2 gr

Koliko lubenica ima kalorija?

100 grama lubenice sadrži 30 kalorija. 

Kao što možemo videti iz tabele nutritivnih vrednosti, lubenica se uglavnom sastoji od vode (91%) i ugljenih hidrata (7,5%). Gotovo da ne obezbeđuje proteine ili masti i ima veoma malo kalorija.

Koliko lubenica ima ugljenih hidrata?

100 grama lubenice sadrži 7,6 grama ugljenih hidrata. 

Ugljeni hidrati u lubenici su uglavnom jednostavni šećeri, kao što su glukoza, fruktoza i saharoza. Lubenica ima visok glikemijski indeks (kreće se od 72% do 80%), mera za to koliko brzo hrana podiže nivo šećera u krvi. Međutim, svaka porcija lubenice svakako ima malo ugljenih hidrata, tako da njeno jedenje ne bi trebalo da ima veliki uticaj na nivo šećera u krvi.

Koliko lubenica ima masti?

100 grama lubenice sadrži 0,2 grama masti. 

Lubenica gotovo da ne sadrži masti, ali zbog količine vode može izazvati nadimanje i učiniti da vaš stomak izgleda veći neposredno nakon konzumacije. 

Koliko lubenica ima belančevina?

100 grama lubenice sadrži 0,6 grama proteina. 

Lubenica ima veoma malo proteina, sa nešto manje od 1 grama proteina na 100 grama lubenice. Nećete dobijati proteine ni iz svežih semenki lubenice, jer ljuska semena sprečava varenje proteina iznutra. 

Koliko lubenica ima vlakana?

100 grama lubenice sadrži 0,4 grama vlakana. 

Lubenica je loš izvor vlakana, jer sadrži samo 0,4 grama vlakana na 100 grama lubenice. Međutim, zbog svog sadržaja fruktoze, smatra se da ima visok sadržaj FODMAP-a, ili fermentabilnih ugljenih hidrata. Konzumiranje velikih količina fruktoze može izazvati neprijatne probavne simptome kod osoba koje ih ne mogu u potpunosti svariti.

Lubenica i zdravlje

Lubenica je bogata aminokiselinom zvanom citrulin koja može pomoći u kretanju krvi kroz vaše telo. Ima zdravstvene prednosti po zdravlje srce zbog likopena koji sadrži, a studije pokazuju da lubenica može smanjiti rizik od srčanog udara. 

Lubenica poboljšava zdravlje srca

Bolest srca je vodeći uzrok smrti širom sveta, a nekoliko hranljivih sastojaka u lubenici može podržati zdravlje srca. Istraživanja pokazuju da likopen u lubenici može pomoći u snižavanju holesterola i krvnog pritiska. Takođe može pomoći u sprečavanju oksidativnog oštećenja uzrokovanog visokim nivoom holesterola.

Lubenica takođe sadrži citrulin, aminokiselinu koja može povećati nivo azotnog oksida u vašem telu. Azot oksid pomaže vašim krvnim sudovima da se šire, što snižava krvni pritisak.

Drugi vitamini i minerali zdravi za srce u lubenici uključuju magnezijum, kalijum i vitamine A, B6 i C.

Lubenica može smanjiti upalu i oksidativni stres

Upala je ključni pokretač mnogih hroničnih bolesti. Kombinacija antioksidanata, likopena i vitamina C u lubenici može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja. Kao antioksidans, likopen takođe može da odloži početak i napredovanje Alchajmerove bolesti

Lubenica može pomoći u sprečavanju makularne degeneracije

Jedinjenje lubenice likopen može imati koristi i za vaše oči. Makularna degeneracija povezana sa uzrastom je uobičajen problem sa očima koji može izazvati slepilo kod starijih osoba. Uloga likopena kao antioksidansa i antiinflamatornog jedinjenja može pomoći u prevenciji i inhibiciji, iako su istraživanja još sa ograničenim podacima.

Lubenica može ublažiti bol u mišićima

Citrulin, aminokiselina koja se nalazi u lubenici, može poboljšati performanse vežbanja i smanjiti bol u mišićima. Takođe je dostupan i kao dodatak ishrani. Jedna naučna studija je otkrila da redovno uzimanje citrulina tokom najmanje 7 dana poboljšava aerobne performanse povećanjem telesne proizvodnje azotnog oksida. Ovo jedinjenje pomaže u širenju krvnih sudova tako da vaše srce ne mora da radi toliko da bi pumpalo krv kroz telo.

Lubenica može pomoći zdravlju kože

Vitamini A i C, koji se nalaze u lubenici, važni su za zdravlje kože. Vitamin C – bilo kada se jede ili primenjuje lokalno – pomaže vašem telu da napravi kolagen, protein koji održava vašu kožu gipkom, a kosu jakom.

Jedna studija je otkrila da veći unos vitamina C iz hrane i/ili suplemenata može smanjiti vaše šanse za razvoj bora i suve kože. Vitamin A je takođe važan za zdravu kožu jer pomaže u stvaranju i popravljanju ćelija kože. U jednoj studiji, životinje sa nedostatkom vitamina A imale su lošije zarastanje rana od onih koje su hranjene nutritivno bogatijom ishranom. Ipak, imajte na umu da istraživanja na ljudima još nisu rađena. 

Lubenica i mršavljenje

Pošto 90% težine lubenice čini voda, lubenica je najbolje voće za jelo ako pokušavate da smršate. Porcija od 100 grama sadrži samo 30 kalorija. Osim toga, lubenica je odličan izvor aminokiseline zvane arginin, koja pomaže u brzom sagorevanju masti.

Podeli tekst: