Palenta – kalorije, nutritivna vrednost i uticaj na zdravlje

Palenta, možda poznatija kao kačamak, je ukusno jelo koje se pravi kuvanjem mlevenog kukuruznog brašna u slanoj vodi. Kada zrna upijaju vodu, omekšaju i pretvore se u kremasto jelo nalik kaši. Možete dodati začine ili rendani sir za bogatiji ukus.

Poreklom iz severne Italije, palenta je jeftina, laka za pripremu i izuzetno raznovrsna, tako da je vredi upoznati bolje. U ovom članku saznajte o kalorijama, nutritivnim vrednostima i uticaju palente na vaše zdravlje. 

Tabela nutritivnih vrednosti palente na 125 grama

Energetska vrednost80 kcal

Proteini2 gr

Ugljeni hidrati17 gr

Vlakna1 gr

Masti1 gr

Šećer1,6 gr

Koliko palenta ima kalorija?

Palenta u količini od 125 grama sadrži 80 kalorija. Palenta se lako priprema i dobro je kao prilog uz izvor proteina ili povrće po vašem izboru. Sadrži mnogo složenih ugljenih hidrata koji vam pomažu da se duže osećate siti, ali nije previše kalorična.

Koliko palenta ima ugljenih hidrata?

Palenta u količini od 125 grama sadrži 17 grama složenih ugljenih hidrata. Složeni ugljeni hidrati se vare sporije. Tako vam pomažu da se duže osećate sitim i daju dugotrajniju energiju tokom dana.

Koliko palenta ima masti?

Palenta u količini od 125 grama sadrži samo 1 gram masti. Palenta prirodno sadrži malo masti i može se jesti kao deo ishrane koja je zdrava za srce. Ako želite da smanjite unos zasićenih masti kuvajte palentu sa vodom, biljnim mlekom ili supom umesto mlečnog mleka, i takođe izbegavajte dodavanje sira ili putera. 

Koliko palenta ima belančevina?

Palenta u količini od 125 grama sadrži 2 grama belančevina. Palenta sadrži proteine i vlakna koja vam pomažu da se osećate sito, premda palenta nije namirnica koja je previše bogata proteinima. Stoga pokušajte da palentu kombinujete kao dodatak uz druge proteinske namirnice i time povećate svoj dnevni unos proteina.

Koliko banane imaju vlakana?

Palenta u količini od 125 grama sadrži 1 gram vlakana. Vlakna se preporučuju za pravilno funkcionisanje digestivnog sistema, za ishranu crevnih bakterija i za sprečavanje zatvora. Uprkos tome što sadrži skoro 90% ugljenih hidrata, palenta sadrži vlakna koja vam pomažu da se osećate sito, a ujedno smanjuje skokove šećera u krvi. 

Palenta i zdravlje

Palenta je zdrava namirnica bez glutena i dobar izvor antioksidanata koji pomažu u zaštiti vaših očiju i smanjuju rizik od određenih hroničnih bolesti. Palenta ne bi trebalo negativno da utiče na nivo šećera u krvi sve dok se držite optimalne veličine porcije. Pogledajte još zdravstvenih prednosti palente po vaš organizam:

Palenta pomaže regulaciji šećera u krvi 

Glikemijski indeks (GI) pokazuje koliko određena hrana može podići nivo šećera u krvi na skali od 1 do 100. Sa druge strane, glikemijsko opterećenje (GL) je vrednost koja utiče na veličinu porcije da bi se utvrdilo kako hrana može uticati na nivo šećera u krvi.Dok palenta ima visok sadržaj skrobnih ugljenih hidrata, ona ima srednji GI od 68, što znači da ne bi trebalo da podiže nivo šećera u krvi prebrzo. Takođe ima nizak GL, tako da ne bi trebalo da izazove previsok porast šećera u krvi nakon što pojedete palentu.

Palenta je bogata antioksidansima

Žuto kukuruzno brašno koje se koristi za pravljenje palente je važan izvor antioksidanata, jedinjenja koja pomažu u zaštiti ćelija u vašem telu od oksidativnog oštećenja. Čineći to, oni mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih bolesti povezanih sa godinama, odnosno starošću.

Palenta ne sadrži gluten 

Kukuruz, a samim tim i kukuruzno brašno, prirodno je bez glutena, tako da palenta može biti dobar izbor namirnice ako se pridržavate dijete bez glutena. Ipak, uvek je dobra ideja pažljivo pročitati etiketu sastojka. Neki proizvođači mogu dodati sastojke koji sadrže gluten, ili proizvod može biti proizveden u objektu koji takođe prerađuje hranu koja sadrži gluten, povećavajući rizik od unakrsne kontaminacije.

Palenta i mršavljenje

Palenta je niskokalorična, i kao takva je dobra namirnica za mršavljenje. Ne samo da je palenta svestrana i ukusna, već je i prijatelj vitke linije jer pomaže protiv celulita i zadržavanja vode. Lako je svarljiva i daje osećaj sitosti koji dugo traje, a takođe se bori protiv nadutosti stomaka. 

Podeli tekst: