Losos – kalorije, nutritivna vrednost i uticaj na zdravlje

Nakon mnogo godina života u morskoj vodi, lososi putuju na velike udaljenosti kući da bi se vratili u reku u kojoj su rođeni da bi se mrestili. 

Postoji mnogo teorija o tome kako su oni u stanju da to urade. Neki navode da losos koristi Zemljino magnetno polje da ih navodi kroz slane i slatke vode, dok drugi kažu da koriste svoje snažno čulo mirisa. Losos je veoma adaptivna riba i fascinantna na mnogo načina, stoga nije ni čudo što je popularnost lososa značajno porasla u kuhinjama restorana i policama marketa širom sveta. U ovom članku saznajte sve o kalorijama, nutritivnim vrednostima i uticaju lososa na vaše zdravlje. 

Tabela nutritivnih vrednosti lososa na 100g

Energetska vrednost179 kcal

Proteini19,9 g
Ugljeni hidrati0 gr

Vlakna0 gr

Masti10,4 gr

Šećer0 gr

Koliko losos ima kalorija?

Većina lososa se lovi na Aljasci, a veliki broj vrsta lososa je dostupno tokom godine za konzumiranje, bilo sveže, smrznuto ili konzervirano. Sadržaj kalorija u lososu može biti od 179 do 304, u zavisnosti od vrste koju odaberete.

Koliko losos ima ugljenih hidrata?

Losos prirodno ne sadrži ugljene hidrate, uključujući vlakna i šećer.

Koliko losos ima masti?

Porcija sirovog lososa od 100 grama ima 10,4 grama masti. Od toga, oko 1,5 grama je od korisnih omega-3 masnih kiselina uključujući EPA i DHA. Manje od 1 grama dolazi iz zasićenih masti.

Profil masnih kiselina lososa varira u zavisnosti od toga da li se uzgaja na farmama, ili je ulovljen u divljini. Uzgajani losos generalno ima veći sadržaj masti, uključujući zasićene masti, dok je divlji losos je “mršaviji”, odnosno ima manje masti. 

Koliko losos ima belančevina?

Ima 19,9 grama belančevina na 100 grama lososa. Pošto losos uzgajan na farmama ima više masti, sadrži nešto manje proteina po težini. Bez obzira na to, losos je odličan izvor visokokvalitetnog kompletnog proteina koji obezbeđuje sve esencijalne aminokiseline koje su potrebne vašem telu.

Koliko losos ima vlakana?

Mnoge namirnice pružaju vlakna našem organizmu, ali losos nije jedna od njih. Meso, živina i riba su prirodno bez vlakana jer su vlakna vrsta ugljenih hidrata koja dolazi isključivo iz biljnih izvora

Losos i zdravlje

Riba se dugo smatrala hranom koja promoviše zdravlje. Losos je posebno bogat raznim hranljivim materijama. Evo nekih od načina na koje možete imati koristi od češćeg jedenja lososa.

Podržava zdravlje srca

Američko udruženje za srce preporučuje da se riba jede dva puta nedeljno za zdravlje srca. Čini se da su ljudi koji redovno jedu ribu bolje zaštićeni od brojnih kardiovaskularnih stanja. Omega-3 masti pomažu u sprečavanju nastanka krvnih ugrušaka koji izazivaju moždani udar i smanjuju upalu, snažan faktor u napredovanju srčanih bolesti. Losos je takođe dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak.

Smanjuje rizik od osteoporoze

Konzervirani divlji losos je odličan izvor i vitamina D i kalcijuma – dva osnovna hranljiva sastojka za izgradnju kostiju. Dok uzgajani losos takođe obezbeđuje nešto vitamina D, količina varira u zavisnosti od vrste hrane koja se koristi.

Studije predviđaju da bi povećanje sadržaja vitamina D u lososu uzgojenom na farmi imalo pozitivne efekte na zdravlje ljudskih kostiju. Visok sadržaj proteina u lososu takođe doprinosi zdravlju kostiju podržavajući snagu mišića.

Poboljšava raspoloženje

Losos se sastoji od svih aminokiselina, uključujući i one koje služe kao prekursori neurotransmitera koji regulišu raspoloženje. Konzumacija ribe je povezana sa manjim rizikom od depresije. Omega-3 masti u lososu su takođe korisne za mozak i predložene su u nekoliko studija za poboljšanje raspoloženja.

Promoviše zdravu trudnoću

Omega-3 u lososu, posebno DHA, snažno su povezane sa fetalnim mozgom i razvojem nervnog sistema. Utvrđeno je da nedovoljan unos omega-3 tokom trudnoće i dojenja ometa rast mozga novorođenčadi. Losos ima manje žive od veće ribe, poput tune ili sabljarke, što ga čini dobrim izborom za trudnice koje redovno konzumiraju u umerenim količinama.

Losos i mršavljenje

Često konzumiranje lososa može vam pomoći da ne samo izgubite na kilaži, već i da je zadržite nakon mršavljenja. Kao i druga hrana sa visokim sadržajem proteina, losos pomaže u regulisanju hormona koji kontrolišu apetit i čine da se osećate sitima. Pored toga, vaš metabolizam se više ubrzava nakon konzumacije hrane bogate proteinima, kao što je losos, u poređenju sa drugom hranom. 

Podeli tekst: