Breskva – kalorije, nutritivna vrednost i uticaj na zdravlje

Smatra se da su breskve nastale u Kini pre više od 8.000 godina. Breskve su povezane sa šljivama, kajsijama, trešnjama i bademima. Smatraju se koštunjavim voćem jer njihovo meso okružuje školjku u kojoj se nalazi jestivo seme.

Mogu se jesti samostalno ili dodati raznim jelima. Štaviše, breskve su hranljive i mogu ponuditi niz zdravstvenih prednosti, uključujući poboljšano varenje, glatkiju kožu i ublažavanje alergija. U nastavku teksta saznajte sve o kalorijama, nutritivnim vrednostima i uticaju breskve na vaše zdravlje.

Tabela nutritivnih vrednosti breskve na količinu od 130 grama

Energetska vrednost51 kcal
Proteini1,2 gr
Ugljeni hidrati12,4 gr
Vlakna2 gr
Masti0,3 gr
Šećer10,9 gr

Koliko breskva ima kalorija?

Porcija od 130 grama breskvi sadrži 51 kaloriju! 

Breskve su niskokalorične i odličan su izvor vlakana, kalijuma kao i vitamina A i C. Breskva će takođe zadovoljiti sve sladokusce, bez brige o unosu suvišnih kalorija.

Koliko breskva ima ugljenih hidrata?

Breskve u količini od 130 grama sadrže 12,4 grama ugljenih hidrata! 

Imajte na umu da ovo voće obiluje prirodnim ugljenim hidratima, a prvenstveno vlaknima i šećerima. Breskva ima nizak glikemijski indeks, odnosno ima veoma malo uticaja na skok nivoa šećera u krvi. 

Koliko breskva ima masti?

U 130 grama breskvi sadrži se 0,3 grama masti! 

Ne samo da su breskve niskokalorične, već i ne sadrže zasićene masti, a ujedno su prepune brojnih jedinjenja, minerala i vitamina koji promovišu zdravlje, kao što su kalijum, fluor i gvožđe. 

Koliko breskva ima belančevina?

Porcija od 130 grama breskvi sadrži 1,2 grama proteina! 

Breskve nisu namirnica koja je bogata proteinima, uostalom kao što je to slučaj sa većinom voća i povrća. Njihova nutritivna vrednost je u tome što su bogate beta-karotenom i mogu pomoći jačanju imuniteta, što je posebno značajno u zimskom periodu kada dominiraju virusi. 

Koliko breskva ima vlakana?

Breskve u količini od 130 grama sadrže 2 grama vlakana! 

Breskve sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna pomažu stabilizaciji šećera u krvi i održavaju nivo holesterola pod kontrolom, dok sa druge strane nerastvorljiva vlakna pomažu bolje varenje. Konzumacijom kore breskve možete maksimalno povećati vaš unos vlakana.  

Breskva i zdravlje

Uprkos relativno niskom profilu hranljivih materija, breskve i dalje mogu biti od koristi za vaše zdravlje kao deo uravnotežene ishrane. Pored toga, breskve su dobra alternativa šećerima jer mogu da ih zamene kao dodatak gotovo svakoj poslastici. Evo neki od zdravstvenih benefita redovne konzumacije breskve koje nismo naveli do sada.

Breskve mogu smanjiti rizik od raka

Breskve obezbeđuju značajnu količinu vitamina C. Ovaj vitamin je moćan antioksidans koji može pomoći u sprečavanju stvaranja slobodnih radikala, jedinjenja koja imaju veze sa razvojem raka. Kao rezultat toga, adekvatan unos vitamina C vam može pomoći da smanjite rizik od raka. Međutim, izloženost drugim faktorima rizika, kao što je pušenje, povećava količinu vitamina C koja je potrebna osobi da bi imala značajan uticaj na rizik od raka.

Breskve čuvaju zdravlja kože

Istraživanja sugerišu da redovno konzumiranje vitamina C može poboljšati izgled i zdravlje kože. Ovaj moćni antioksidans igra vitalnu ulogu u formiranju kolagena. Kolagen deluje kao sistem podrške za kožu, podstičući zarastanje rana i povećavajući snagu kože.

Pregled studija iz 2015. godine otkrio je da dodavanje vitamina C u ishranu poboljšava najmanje jedan faktor starenja kože, uključujući bore, elastičnost i hrapavost.

Breskva i mršavljenje

Breskve su bogate nutritivnim vrednostima i pokazale su se kao zdrav način za mršavljenje. Nutricionisti su mišljenja da ako težite gubitku kilaže, morate dodati breskve u svoju svakodnevnu ishranu za efikasnije rezultate. Fenolna jedinjenja, za koja je poznato da imaju antiinflamatorna svojstva i svojstva protiv gojaznosti, takođe su prisutna u breskvi. Evo još nekoliko razloga da jedete breskve dok ste na dijeti za mršavljenje.

Breskve sadrže vlakna: Jedan od glavnih razloga zašto biste trebali da jedete breskve da biste pomogli sebi u gubitku kilograma je taj što sadrže dijetalna vlakna. Poznato je da vlakna poboljšavaju varenje i mogu pomoći u nesmetanom funkcionisanju creva. Imajući vlakna u svakodnevnoj ishrani, takođe se osećate siti duže vreme, a samim tim i vaše telo održava zdravu težinu.

Breskve sadrže dosta vode: Breskve imaju visok sadržaj vode. To znači da ćete imati nizak unos kalorija i veću potrošnju vode, stoga su breskve dobra namirnica za vas ako želite da smršate, ali na zdrav način.

Breskve ubrzavaju metabolizam: Kako breskve sadrže flavonoide poput katehina, one pomažu u ubrzavanju metabolizma. Ubrzani metabolizam takođe pomaže u sagorevanju kalorija, a samim tim i u gubitku suvišnih kilograma.

Podeli tekst: