Lake i brze vežbe za mršavljenje koje možete raditi kod kuće

Lake i brze vezbe za mrsavljenje koje mozete raditi kod kuce 1 2

Dobro zdravlje i mršavljenje su usko povezani. Ukoliko i vi želite da smršate, možda će vas ohrabriti činjenica da niste sami u tome – 45% ljudi na svetu pokušava da izgubi suvišne kilograme dok ovo čitate!

Kao što znate, postoje dva suštinska faktora za efikasno mršavljenje, a to su trening i ishrana. Bitno je naglasiti da jedno bez drugog neće doneti maksimalne rezultate. 

Možda imate tendenciju da se više fokusirate na ishranu, a manje na fizičke aktivnosti zbog uobičajenog nedostatka vremena i sve bržeg života koje je zahvatilo globalno društvo. Međutim, redovno vežbanje ne samo da će vam pomoći da smršate, već ima i niz drugih zdravstvenih prednosti: poboljšava raspoloženje, jača kosti i smanjuje rizik od hroničnih bolesti. 

Ako želite da kreirate sopstveni režim za vežbanje kojeg se možete pridržavati, a ne znate odakle da počnete, evo provereno efikasnih i brzih vežbi za mršavljenje koje možete raditi bez odlaska u teretanu.

Trening snage ili kardio vežbe za mršavljenje? 

Na internetu se mogu pronaći oprečne informacije o tome da li je za mršavljenje bolji kardio trening ili trening snage. Ono što provereno daje najbolje rezultate je zapravo njihova kombinacija. Kardio vežbe pomoću kojih se dobro oznojite, zajedno sa treningom snage koje će poboljšati vašu muskulaturu, su dobitna kombinacija za svaki fitnes cilj. 

Kada trenirate većim intenzitetom, odnosno radite trening snage, vašem telu je potrebno više kiseonika nakon toga da bi se oporavilo. Mišići su metabolički najaktivnije tkivo, tako da što ga više imate, efikasniji ste u sagorevanju kalorija tokom celog dana.

Dakle, trening snage i kardio vežbe za mršavljenje vam omogućavaju da gradite svoje mišiće dok istovremeno sagorevate kalorije! Evo vežbi za mršavljenje koje možete početi raditi već od danas.

Aeorobne vežbe za mršavljenje

Samo hodanje brzim tempom je odlična vežba za sagorevanje kalorija. Aerobne vežbe vrše minimalan pritisak na vaše zglobove i mogu se uključiti u vaše svakodnevne aktivnosti.

Termin aerobik zapravo znači „sa kiseonikom“, što znači da disanje kontroliše količinu kiseonika koja može da stigne do mišića kako bi im pomogla da sagore energiju.

Zdravstvene prednosti aerobnih vežbi:

 • Poboljšava kardiovaskularno zdravlje
 • Smanjuje rizik od srčanih oboljenja
 • Smanjuje krvni pritisak
 • Povećava HDL ili „dobar“ holesterol
 • Pomaže u boljoj kontroli šećera u krvi
 • Pomaže u kontroli kilaže i gubitku težine
 • Poboljšava funkciju pluća
 • Smanjuje otkucaje srca u mirovanju

Kako izvoditi aerobne vežbe?

Dovoljno vam je da odvojite u početku 45 minuta svog vremena kako biste uključili ove vežbe za mršavljenje u svoju rutinu. Počnite sa jednostavnim hodanjem u trajanju od 15 minuta, zatim pojačajte tempo i trčite još 15 minuta, pa naposletku polako smanjujte tempo i hodajte još 15 minuta. 

Pored trčanja i hodanja, aerobne vežbe uključuju i:

 • Plivanje
 • Biciklizam
 • Veslanje
 • Step aerobik
 • Preskakanje vijače 

Ukoliko budete uporni, u jednom trenutku će vam ovaj tempo biti suviše lak, stoga povećavajte intenzitet svojih aerobnih vežbi kako napreduje i vaše telo. 

Preskakanje vijače 

Preskakanje vijače je jedna u nizu aerobnih vežbi, ali zaslužuje da bude tema za sebe zbog svojih neverovatnih benefita za sveobuhvatno zdravlje. Preskakanje vijače nudi kompletan trening za telo i pomaže da povećate snagu mišića, ubrzate metabolizam i sagorite mnogo kalorija za kratko vreme.

Pored toga, redovno preskakanje vijače može vam ublažiti depresiju i anskioznost. 

Vežbanje takođe povećava broj otkucaja srca što rezultira bržim pumpanjem krvi kroz telo, čineći vaše srce zdravijim, a pluća funkcionalnijim. Pored toga, vijaču možete preskakati bilo kada i bilo gde – treba vam prostor od svega 120 cm x 180 cm oko vas, i 25 cm prostora iznad glave. 

Gubitak težine nije ništa drugo do sagorevanje više kalorija nego što unosite, a preskakanje vijače će vam sigurno pomoći u tome. Preskakanje vijače sagoreva približno 1300 kalorija na sat!

Joga za mršavljenje

Joga se već 5000 godina pokazuje kao efikasna metoda za mršavljenje i ima 5 osnovnih principa: vežbanje, ishranu, disanje, opuštanje i meditaciju.

Kombinacija joge i zdrave ishrane pokazala se korisnom jer pomaže u gubitku kilograma i održavanju zdravlja vašeg tela i uma. Takođe poboljšava vašu pažnju i može smanjiti nivo šećera u krvi.

Uz gubitak težine, joga nudi još zdravstvenih prednosti kao što su:

 • Poboljšano kardio zdravlje
 • Povećan tonus mišića
 • Izbalansiran metabolizam
 • Poboljšano disanje
 • Povećana fleksibilnost
 • Redukovan stres

Koje je najbolje doba dana za vežbanje?

Mnogi stručnjaci smatraju da je najbolje vreme za svakodnevnu rutinu vežbanja rano ujutru. Glavni razlog za ovo je taj što je vežbanje na prazan stomak najbolji način za sagorevanje uskladištene masti. Znamo da ne želite da vam budilnik ranije zvoni, ali rano ustajanje će vam polako postati dobra i zdrava navika. 

Međutim, postoje studije koje sugerišu da vežbanje uveče može biti bolja opcija jer naša tela koriste manje kiseonika tokom noći, što može pomoći da poboljšamo performanse i izgubimo težinu. 

Činjenica je da ćete primetiti rezultate bilo da radite vežbe za mršavljenje ujutru ili uveče. Kako ne biste došli u situaciju da preskačete trening zbog nedostatka vremena, najbolje je odabrati termin koji najviše odgovara vašim svakodnevnim navikama i obavezama. 

Da li su vežbe za stomak bez dijete efikasne?

Efikasno mršavljenje je rezultat 80% ishrane i 20% treninga!

Kada korisnici kucaju u Google pretraživač kako smršati, uglavnom misle na to kako skinuti salo sa stomaka. Problem sa prekomernom masnoćom na stomaku nije samo u dodatnom sloju neposredno ispod kože, poznatom kao potkožna mast, već uključuje i viceralnu masnoću koja okružuje vaše organe.  

Zbog toga nije efikasno raditi vežbe za stomak bez drugih vrsti vežbi, a posebno ne bez kvalitetnog režima ishrane. Efikasne vežbe za stomak za početnike pogledajte na ovom linku

Napomena: Čuvajte se “magičnih pilula za mršavljenje” koje obećavaju brze rezultate. Nije moguće smršati uz pomoć suplementacije, a bez promene životnih navika, treninga i onog najvažnijeg od svega – ishrane. 

To znamo jer smo bili u vašoj koži. Zato smo za vas pripremili efikasno rešenje za redukciju suvišnih kilograma pod nazivom Bye Bye Weight, koji je postao neverovatno popularan iz sledećih razloga:

 • Režim ishrane se pravi prema vašim ciljevima
 • Hrana je ukusna, zdrava i raznovrsna
 • Nakon obroka nećete biti gladni
 • Obroci stižu topli i sveži svakog dana na vašu adresu 

Pogledajte iskustvo Milice Milić koja je uz pomoć našeg programa smršala 20 kilograma za kratko vreme, a dve godine kasnije kilogrami se nisu vratili. Dozvolite nam da i vas pokrenemo!

Podeli tekst: