Hrono proja – kalorije, nutritivna vrednost i uticaj na zdravlje

Proja je neizostavan deo srpske kuhinje. Proja je vrsta hleba od mlevenog brašna, pomešanog sa smešom od soli i vode. Ova namirnica se može lako kombinovati uz mnoge obroke, a u nju se mogu dodati raznorazni sastojci za bogatiji ukus. Tradicionalna proja je ujedno i hrono proja jer se može konzumirati na hrono ishrani, jer hrono ishrana nije klasična dijeta već podrazumeva sinhronizaciju režima ishrane sa vašim biološkim satom. Međutim, pripazite da je spremate na zdraviji način – sa kukuruznim brašnom. U ovom članku saznajte sve o kalorijama, nutrijentima i uticaju hrono proje na vaše zdravlje.

Tabela nutritivnih vrednosti hrono proje na 100 grama

Energetska vrednost84 kcal
Proteini5,4 gr
Ugljeni hidrati16 gr
Vlakna5,5 gr
Masti0,4 gr
Šećer5,9 gr

Koliko hrono proja ima kalorija?

Hrono proja koja je pravljena od kukuruznog brašna, bez masnih dodataka, u količini od 100 grama sadrži 313 kalorija. Imajte na umu da da veliki deo kalorija iz proje dolazi iz ugljenih hidrata, kojima proja obiluje. 

Koliko hrono proja ima ugljenih hidrata?

Porcija od 100 grama proje sadrži 62 grama ugljenih hidrata. Proja je odličan izvor složenih ugljenih hidrata pre svega zbog glavnog sastojka, kukuruznog brašna. Složeni ugljeni hidrati se sporo razgrađuju, što pomaže da se vaš nivo šećera u krvi održava u granicama normale.  

Koliko hrono proja ima masti?

U 100 grama proje sadrži se 10 grama masti. Međutim, gotovo 4 grama čine zasićene masti, odnosno loše masti. Ukoliko vas količina masti u proji zabrinjava, pokušajte da pronađete zdraviju alternativu i napravite proju bez životinjskog mleka i mlečnih dodataka.

Koliko hrono proja ima belančevina?

Hrono proja u količini od 100 grama obezbeđuje 5 grama proteina. Zanimljivo je da proja sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina, koje igraju ključnu ulogu u velikom broju hemijskih reakcija koje se dešavaju našem organizmu. Aminokiseline su takođe poznate i kao osnovni gradivni elementi proteina. 

Koliko hrono proja ima vlakana?

Porcija proje od 100 grama sadrži 2 grama vlakana. Kukuruzno brašno kao glavni sastojak hrono proje pruža optimalnu količinu vlakana, a ona će vam pomoći da se duži vremenski period osećate sitim.  

Hrono proja i zdravlje

Razne đakonije od kukuruznog brašna mogu na više načina poboljšati vaše zdravlje, a najveća zdravstvena prednost je da štite srce. Jedna studija je pokazala da unošenje 20 grama kukuruznog brašna tokom 6 nedelja može uticati na pad nivoa triglicerida od čak 13%. Kada se smanji masnoća u krvi smanjuje se i rizik od pojave bolesti srca. 

Pored toga, vlakna koja hrono proja sadrži se vezuju za holesterol i izbacuju ga iz organizma. 

Hrono proja i mršavljenje

Upravo zbog toga što je hrono proja napravljena od kukuruznog brašna, ili palente, možete je konzumirati umereno dok ste na dijeti za mršavljenje, sve dok je dobro uskladite u svoj režim ishrane. 

Podeli tekst: