Jabuka – kalorije, nutritivna vrednost i uticaj na zdravlje

Jedna jabuka dnevno drži doktora dalje, a to nije jedini razlog zbog čega su jabuke jedna od najpopularnijih voćki širom sveta. Lako ih je čuvati i transportovati, i kao rezultat toga obično su dostupni tokom cele godine. U ovom članku saznajte o kalorijama, nutritivnim vrednostima i uticaju jabuka na vaše zdravlje.  

Tabela nutritivnih vrednosti jabuka na 100g (jabuka srednje veličine)

Energetska vrednostProteiniUgljeni hidratiVlaknaMastiŠećer
52 kcal0,3 gr13,8 gr2,4 gr0,2 gr10 gr

Koliko jabuke imaju kalorija?

Kao što možemo videti iz tabele iznad, jedna prosečna jabuka obezbeđuje oko 50 kalorija. Jabuke su niskokalorične voće koje je dobar izvor antioksidanata, vlakana, vode i prepuna je hranljivih materija. 

Koliko jabuke imaju ugljenih hidrata?

100 grama jabuke sadrži 13,8 grama ugljenih hidrata. 

Jabuke se uglavnom sastoje od ugljenih hidrata i vode. Oni su bogati jednostavnim šećerima, kao što su fruktoza, saharoza i glukoza. Uprkos visokom sadržaju ugljenih hidrata i šećera, njihov glikemijski indeks (GI) je nizak, u rasponu od 29–44. GI je mera kako hrana utiče na porast nivoa šećera u krvi nakon jela. Niske vrednosti su povezane sa različitim prednostima po sveobuhvatno zdravlje organizma.

Koliko jabuke imaju masti?

100 grama jabuke sadrži 0,2 grama masti. 

Ovo okruglo voće pored toga što ima malo kalorija, uopšte ne sadrži masti i holesterol

Koliko jabuke imaju belančevina?

100 grama jabuke sadrži 0,3 grama proteina. 

Jabuke nisu bogate proteinima. Ipak, ovo voće je i dalje veoma zdravo jer je bogato ugljenim hidratima, vlaknima i vodom.

Koliko jabuke imaju vlakana?

100 grama jabuke sadrži 2,4 grama vlakana. 

Jabuke su veoma bogate vlaknima. Jedna jabuka srednje veličine (100 grama) sadrži oko 4 grama ove hranljive materije, što je 17% dnevnog preporučenog unosa. Deo njihovih vlakana potiče od nerastvorljivih i rastvorljivih vlakana zvanih pektin. Rastvorljiva vlakna su povezana sa brojnim zdravstvenim prednostima, delom zato što hrane prijateljske bakterije u vašem crevu, odnosno promovišu zdravlje creva. Vlakna takođe mogu pomoći u poboljšanju sitosti i uzrokovati gubitak težine dok snižavaju nivo šećera u krvi i podstiču funkciju varenja.

Jabuke i zdravlje

Kao što smo već naglasili, jabuke su zdrave, ukusne i među najpopularnijim voćem na svetu. Iako nisu posebno bogate vitaminima i mineralima, dobar su izvor vlakana i antioksidanata. Saznajte o benefitima jabuke po vaše zdravlje:

Kontrola šećera u krvi i dijabetes tipa 2

Neki dokazi sugerišu da jedenje jabuka može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi i zaštiti od dijabetesa. Neki od antioksidanata u jabukama takođe mogu usporiti varenje i apsorpciju šećera. U jednoj studiji na 38.018 žena, jedenje 1 ili više jabuka dnevno je povezano sa 28% manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Holesterol u krvi i bolesti srca

Nekoliko studija je ispitivalo efekte jabuka na faktore rizika za srčana oboljenja. Studija na hrčcima je sugerisala da jabuke mogu smanjiti nivo ukupnog holesterola i da dovedu do drastičnog smanjenja nakupljanja plaka u arterijama od 48%.

Studija na ljudima u Finskoj pokazala je da oni koji konzumiraju više od 54 grama jabuka dnevno imaju značajno manji rizik od razvoja srčanih bolesti. Konkretno, rizik od umiranja od srčanih bolesti bio je 43% manji kod žena i 19% kod muškaraca.

Prevencija raka 

Mnoge studije u epruvetama i na životinjama sugerišu da nutrijenti jabuke mogu zaštititi od raka pluća i debelog creva.

Potencijalni dokazi postoje i iz studija na ljudima. Jedna studija je pokazala da su oni koji su konzumirali 1 ili više jabuka dnevno bili izloženi manjem riziku od raka, uključujući 20% manji rizik od raka debelog creva i 18% manji rizik od raka dojke.

Jabuke i mršavljenje

Dve osobine jabuka – njihov visok sadržaj vlakana i nizak sadržaj kalorija – čine ih hranom koja pomaže u gubitku kilaže. Stoga, jedenje jabuka može smanjiti vaš dnevni unos kalorija i podstaći dugotrajan gubitak težine. Iz tog razloga, ovo voće može biti koristan dodatak dijeti za mršavljenje, posebno ako se jede između, ili pre obroka na prazan stomak.

Podeli tekst: