Hleb – kalorije, nutritivna vrednost i uticaj na zdravlje

Hleb je osnovna hrana u mnogim zemljama i milenijumima se jede širom sveta. Međutim, od kada su dijete počele da se fokusiraju na ugljene hidrate, hleb se nalazi na listi „zabranjenih“ namirnica mnogih planova ishrane za mršavljenje.

Obično pripreman od testa napravljenog od brašna i vode, hleb je dostupan u mnogim varijantama. Pošto postoji mnogo vrsta hleba, u ovom članku ćemo se fokusirati na hleb koji se najčešće nalazi na našim trpezama – beli hleb. 

Tabela nutritivnih vrednosti hleba od celog zrna pšenice na 30 grama (jedno parče)

Kalorije82 kcal
Proteini4 gr
Masti1,1 gr
Ugljeni hidrati 13,8 gr
Šećer2 gr

Koliko hleb ima kalorija?

Jedno parče hleba od 30 grama sadrži 82 kalorije. U poređenju sa drugom hranom poput voća i povrća, hleb ima relativno malo esencijalnih hranljivih materija. Ima dosta kalorija i ugljenih hidrata, ali ima malo proteina, masti, vlakana, vitamina i minerala. Međutim, profil hranljivih sastojaka može uveliko varirati u različitim vrstama hleba.

Hleb obezbeđuje kalorije (energiju) prvenstveno u obliku ugljenih hidrata. Kada jedete hleb, dajete svom telu gorivo za svakodnevne aktivnosti. 

Koliko hleb ima ugljenih hidrata?

Jedno parče hleba od 30 grama sadrži 13,8 grama ugljenih hidrata.   

Hleb je bogat složenim ugljenim hidratima. Vaše telo razlaže ugljene hidrate u glukozu, što dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi. Neka istraživanja sugerišu da jedenje hrane sa visokim glikemijskim indeksom (GI) – mera za to koliko brzo hrana povećava nivo šećera u krvi – može dovesti do povećane gladi i većeg rizika od prejedanja.

Dijeta sa visokim sadržajem ugljenih hidrata može takođe biti povezana sa većim rizikom od dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma, grupe zdravstvenih stanja koja povećavaju rizik od srčanih oboljenja.

Međutim, određene sorte hleba, kao što je hleb od celog zrna, takođe su bogate vlaknima, što može usporiti apsorpciju šećera u vašem krvotoku kako bi se stabilizovao nivo šećera u krvi.

Koliko hleb ima masti?

Jedno parče hleba od 30 grama sadrži 1,1 gram masti. Hleb je bogat ugljenim hidratima koji mogu dovesti do akumulacije masti. Međutim, postoje vrste hleba koje su zapravo dobre za gubitak kilaže. Hleb bogat vlaknima, vitaminima i mineralima je odličan za ljude koji žele da smršaju, ali beli hleb ne spada u tu grupu. 

Koliko hleb ima belančevina?

Jedno parče hleba od 30 grama sadrži 4 grama proteina. Ne zaboravite da beli hleb sadrži gluten, što jeste vrsta proteina koja pomaže testu da se podigne. Ukoliko ste osetljivi na gluten, probajte da pronađete alternativu belom hlebu.  

Koliko hleb ima vlakana?

Jedno parče hleba od 30 grama sadrži 1,9 grama vlakana. 

Beli hleb je hrana sa malo vlakana. Muškarcima starosti od 19 do 50 godina potrebno je 40 grama vlakana dnevno, a ženama u ovoj starosnoj grupi potrebno je 25 grama vlakana dnevno. Dakle, potrebno je da pojedete određenu količina hleba da biste iz njega izvukli dnevni preporučeni unos vlakana, stoga beli hleb možda i nije najbolji izbor za ovaj nutrijent. 

Hleb i zdravlje

Beli hleb nije namirnica koja ima previše prednosti za zdravlje, čak šta više može da mu našteti ako se konzumira neumereno. Konzumiranje previše belog hleba može doprineti gojaznosti, srčanim oboljenjima i dijabetesu. Kada birate hleb birajte onaj koji je napravljen od celog zrna pšenice, a ako želite da smršate ili smanjite unos ugljenih hidrata razmislite o drugim vrstama hleba kao alternativama belom hlebu. 

Hleb i mršavljenje

Zbog svog visokog sadržaja ugljenih hidrata, beli hleb nije preporučljiv ako želite da smršate. Nisu ugljeni hidrati, sami po sebi, ti koji dovode do povećanja težine, već vrsta ugljenih hidrata koji se konzumiraju. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu više rafinisane i prerađene hrane, poput belog hleba i belog pirinča, imali više masti na stomaku. 

Podeli tekst: