Crna čokolada – mršavljenje i zdravstvene prednosti

crna cokolada 1

Za sve sladokusce, crna čokolada je idealan zdravi slatkiš koji ne samo da je ukusan, već može pomoći i u borbi protiv suvišnih kilograma. Konzumiranje malih količina crne čokolade može pomoći u kontroli apetita, tako što smanjuje nivo grelina, hormona gladi.

Takođe, flavonoli u kakau mogu da poboljšaju osetljivost na insulin i kontrolu šećera u krvi. Time pomaže da se spreče nagli padovi i skokovi šećera koji mogu dovesti do toga da jedete više, ili da birate manje zdrave opcije za hranu. Zapravo, crna čokolada je povezana sa brojnim zdravstvenim benefitima o kojim ćete saznati u redovima koji slede, stoga nastavite da čitate. 

Koja je razlika između crne čokolade i mlečne čokolade?

Ako ste ljubitelj čokolade, znate da svaka vrsta ima svoj ukus i sopstvenu teksturu, a evo koje su glavne razlike između mlečne i crne čokolade. 

Karakteristike crne čokolade

Glavna razlika između tamne i mlečne čokolade je u tome što crna čokolada nema dodatne materije mleka. Generalno, tamna čokolada sadrži veću količinu kakaa. Ovo doprinosi bogatom, dubljem ukusu crne čokolade. Takođe je dosta gorčija od mlečne čokolade, što joj omogućava da se lakše kombinuje sa različitim ukusima. 

Karakteristike mlečne čokolade

Mlečna čokolada se, za razliku od crne, pravi od mleka. Većina mlečne čokolade se pravi od mleka u prahu, tečnog ili kondenzovanog mleka. Mlečna čokolada je kao što znate veoma glatka i kremasta. Nema istu suvu teksturu kao što ima tamna čokolada jer mleko daje na elastičnosti. 

Prednosti crne čokolade za zdravlje

Kao što smo rekli u uvodu, crna čokolada nam pruža zdravstvene prednosti, pa je kao takva odličan sastojak režima ishrane za zdravo mršavljenje. Evo 6 glavnih benefita crne čokolade za naš organizam i 6 razloga više da uvrstite crnu čokoladu na svoju trpezu. 

Crna čokolada je veoma hranljiva

Ako kupite kvalitetnu crnu čokoladu sa visokim sadržajem kakaa, pružićete sebi bogatstvo nutritivnih vrednosti. Crna čokolada sadrži veliki broj rastvorljivih vlakana i puna je minerala.

Pločica crne čokolade od 100 grama sa 70-85% kakaa sadrži:

  • 11 gr vlakana
  • 67% dnevnog preporučenog unosa za gvožđe
  • 58% dnevnog preporučenog unosa za magnezijum
  • 89% dnevnog preporučenog unosa za bakar
  • 98% dnevnog preporučenog unosa za mangan

Pored toga, crna čokolada ima dosta kalijuma, fosfora, cinka i selena.

Naravno, 100 grama je prilično velika količina i nije nešto što bi trebalo da konzumirate svakodnevno. Ove hranljive materije takođe sadrže 600 kalorija i umerene količine šećera.

Crna čokolada pomaže u regulaciji holesterola

Konzumiranje crne čokolade može umanjiti nekoliko faktora rizika za srčana oboljenja.

U kontrolisanoj studiji, utvrđeno je da kakao prah značajno smanjuje oksidovani LDL (loš) holesterol. Takođe je povećao HDL (dobar) holesterol i smanjio ukupni LDL za one sa visokim holesterolom.

Oksidovani LDL znači da je holesterol reagovao sa slobodnim radikalima. Ovo čini samu LDL česticu reaktivnom i sposobnom da ošteti druga tkiva, kao što je obloga arterija u vašem srcu.

Savršeno je logično da kakao snižava oksidovani LDL. Sadrži obilje moćnih antioksidanata koji dospevaju u krvotok i štite lipoproteine od oksidativnog oštećenja.

Crna čokolada smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Shodno tome da štiti LDL holesterol od oksidacije, crna čokolada time i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Što manje holesterola se nalazi u arterijama to ćete biti zdraviji. Jedna studija je pokazala da umereno konzumiranje tamne čokolade više od pet puta nedeljno smanjuje rizik od srčanih bolesti za 57%.

Crna čokolada poboljšava osetljivost na insulin

Neka istraživanja sugerišu da tamna čokolada može pomoći u poboljšanju osetljivosti vašeg tela na insulin, hormona odgovornog za izbacivanje šećera iz vašeg krvotoka u vaše ćelije, gde se može koristiti za energiju. Ovo može pomoći u smanjenju nivoa insulina u krvi, što može biti povezano sa povećanim gubitkom težine i smanjenim skladištenjem masnih naslaga.

Crna čokolada smanjuje apetit 

Istraživanja pokazuju da crna čokolada može smanjiti žudnju za hranom i podstaći osećaj sitosti, što svakako pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma. Crna čokolada je odličan način da zadovoljite svoju želju za nečim slatkim na kraju obroka. Studije su otkrile da su ljudi manje gladni – i da su jeli manje hrane kasnije u toku dana – nakon što su jeli crnu čokoladu, u poređenju sa mlečnom ili belom čokoladom.

Crna čokolada poboljšava raspoloženje

Nekoliko studija je otkrilo da crna čokolada može pozitivno uticati na mentalno zdravlje i raspoloženje. Prema jednoj studiji na 13.626 ljudi, oni koji su konzumirali veće količine tamne čokolade imali su 57% manje šanse da dožive simptome depresije, od onih koji nisu redovno konzumirali crnu čokoladu.

Da li vam crna čokolada može pomoći da smršate?

Kao što smo videli, postoje neki dokazi da konzumiranje tamne čokolade može uticati na nivo šećera u krvi i smanjiti apetit, što pospešuje gubitak suvišnih kilograma. 

Međutim, konzumiranje previše bilo koje hrane nije najbolji izbor, ni za vaše zdravlje ni za vitku liniju. Kada birate crnu čokoladu, izaberite onu sa visokim sadržajem kakaa i jedite umereno. 

Ključ u zdravom mršavljenju nije u odricanju, nego u pažljivom odabiru namirnica. Zbog toga smo za vas pripremili poseban režim ishrane ByeBye Weight, koji će vam pomoći da za kratko vreme ugledate željeni broj na vagi. Pogledajte rezultate polaznika našeg programa i kontaktirajte nas da pomognemo i vama! 

Podeli tekst: