Detoksikacija organizma prirodnim putem

detoksikacija organizma 1

Detoksikacija organizma je esencijalna za opšte zdravlje, jer omogućava telu da se odmori i regeneriše. Baš kao što imate slobodan dan na poslu, zamislite detoksikaciju kao slobodan dan za svoje telo. 

Međutim, kada radite detoks? Da li je to nakon vikenda preteranog uživanja u hrani i alkoholu, ili kada želite da smršate? Termin detoks je postao sinonim za restriktivnu ishranu i detoksikaciju nakon “burne noći”, a obično podrazumeva praćenje određene dijete, ili korišćenje skupih proizvoda koji obećavaju brzo čišćenje toksina iz tela. Jeste – primamljivo je uskočiti u trodnevnu detoksikaciju sa skupom reklamom kako biste konačno izgubili tih poslednjih 5 kilograma, i stali u farmerke iz srednje škole. 

Da li ste sigurni da znate šta zapravo znači detoksikacija organizma i čemu ona služi? Spremite se da saznate sve što treba da znate kako bi vaše telo bilo vitko, zdravo i očišćeno od toksina. 

Šta je detoksikacija organizma?

Živeti zdravo je zaista postao moderan trend. Prateći ritam vremena, shvatamo da svi aspekti našeg života – od hrane do vazduha koji udišemo, više nisu oni koji su bili nekada ranije. Okolnosti koje nas okružuju, potreba da budemo srećni i, naravno, da izgledamo dobro formiraju želju za zdravim životom. Možda naša ljubav prema samom sebi, zar ne? 

Znamo da se metabolizam menja, odnosno usporava tokom godina. Zato počinjemo da pazimo šta, koliko, kada i kako jedemo. Sve češće počinjemo da čujemo signale tela, učimo da ih slušamo. Kao što negujemo i čuvamo svoju kožu kada se čistimo spolja, tako telo treba biti čisto i iznutra

Često se dešava da umor prevlada čak i kada nema razloga za to. Ponekad, i kada jedemo malo, imamo osećaj da smo otečeni ili teški sami sebi. Pažnja nam je ometena i gubimo fokus, ili jednostavno osećamo da smo pali sa energijom bez specifične promene u ritmu života. Ako su ovo signali koje dobijate, u većini slučajeva znače hitnu potrebu za prečišćavanjem organizma. Drugim rečima, detoksikacija.

Detoksikacija je prirodan proces prečišćavanja organizma od toksina. Ovi otrovi se nakupljaju u našem telu kao posledica nezdravog načina života. U to su uključene mnoge stvari: 

 • prejedanje ili redovno konzumiranje brze hrane
 • kontaminirani vazduh i voda
 • stalni stres
 • nedostatak kretanja
 • upotreba alkohola, cigareta i narkotika 

Impresivno je da se naše telo može samo pročistiti. Kroz kožu, zahvaljujući disanju ili putem sistema za izlučivanje, naše telo neprestano izbacuje štetne materije – toksine. Reč potiče od starogrčkog (toxikon, tokikon) i označava otrovne supstance koje se proizvode unutar tela, ali se danas odnosi i na otrove iz spoljašnjeg okruženja. Toksini su sve što može štetiti pravilnom funkcionisanju našeg tela – od prirodnih unutarćelijskih procesa do spoljašnjih faktora okoline.

Istina je: vaše telo je fenomenalno opremljeno da eliminiše toksine. Procesi detoksikacije vašeg tela rade danonoćno kako bi vas održali u životu. Ne možete samo uključiti i isključiti detoksikaciju.

Sa druge strane, samo zato što imamo ugrađen sistem detoksikacije ne znači da on uvek funkcioniše optimalno. Ponekad je vašim putevima detoksikacije potrebna dodatna podrška. Zbunjujuće? Obećavamo da ne mora biti. Najbolji način za detoksikaciju je svakodnevna podrška urođenom sistemu detoksikacije vašeg tela kroz ishranu i način života. Ali prvo, važno je razumeti kako se vaše telo prirodno detoksira. Vratimo se korak unazad.

Kako se telo samo čisti od toksina?

Kao što smo rekli, organizam je izuzetno kompleksna “mašina” koja fenomenalno dobro čisti samu sebe. Sada kada znamo vrste toksina kojima je naše telo redovno izloženo, hajde da zaronimo u to kako ih se telo oslobađa. 

Jetra za detoksikaciju organizma 

Prvo moramo pomenuti glavni organ za čišćenje organizma, a to je – jetra. Razmislite o jetri kao o glavnom “detoksifikatoru”. Deluje kao filter koji uklanja toksine koje naše telo proizvodi kao deo normalnog proces funkcionisanja. Jetra razlaže ove toksične nusproizvode tako da se mogu filtrirati kroz naše bubrege. Takođe pomaže našem telu da eliminiše patogene poput virusa i bakterija, holesterola, hormona i spoljašnjih toksina, uključujući alkohol, lekove, hemikalije i teške metale.

Bubrezi za detoksikaciju organizma 

Kao i jetra, bubrezi takođe deluju kao filter. Oni filtriraju otpad i nepoželjne supstance kao što su nusproizvodi lekova i štetne hemikalije iz naših tela. Pored toga, bubrezi održavaju naše telo u balansu tako što regulišu ravnotežu tečnosti i elektrolita. Ovo je od vitalnog značaja za održavanje pH ravnoteže vašeg tela, omogućavajući vašim ćelijama da obavljaju svoje funkcije i kontrolu krvnog pritiska.

Digestivni trakt za detoksikaciju organizma 

Jedna od mnogih uloga crevnog trakta je podrška detoksikaciji. Crevni trakt pomaže u izbacivanju toksina kroz creva. Ovo zahteva održavanje pravilnog zdravlja creva kroz unos dovoljno vlakana i negovanje triliona mikroorganizama koji žive u našim crevima. Kada jedemo vlakna iz integralnih biljnih izvora, ona pomažu u eliminaciji supstanci kao što su teški metali, hemikalije i višak hormona kroz crevni trakt. Takođe podržava dobre crevne bakterije, dok pomaže u smanjenju prekomernog rasta štetnih bakterija i kvasca.

Limfni sistem za detoksikaciju organizma 

Limfni sistem se sastoji od slezine, timusa, adenoida, krajnika povezanih mrežom kapilara, sudova i stotina limfnih čvorova. Ovaj jedinstveni sistem igra veliku ulogu u detoksikaciji tela, sa svojim glavnim poslom transporta belih krvnih zrnaca (limfocita) koji pomažu u borbi protiv infekcija i štite od štetnih toksina.

Respiratorni sistem za detoksikaciju organizma

Počevši od nosa, male dlačice unutar nozdrva stvaraju zaštitnu barijeru koja pomaže da čestice poput prašine i prljavštine ne dospeju u vaša pluća. Sluz koja oblaže nos i pluća stvara drugi zaštitni sloj. Konačno, kada udišete kiseonik, pluća i bronhi pomažu u pretvaranju toksina u ugljeni gas (CO2) koji zatim izdišete.

Koža za detoksikaciju organizma 

Zamislite kožu kao prvu liniju odbrane tela od spoljnjih zagađivača. Kao najveći organ u telu, koža stvara barijeru koja nas štiti od bakterija, virusa i hemijskih toksina koji ne bi trebalo da uđu u naše telo. Koža takođe omogućava proces detoksikacije kroz znojenje. Dok jetra i bubrezi obavljaju većinu “teškog posla” kada je u pitanju detoksikacija, oni nisu uvek u stanju da se otarase svih toksina. Ono što ne ode van organizma, skladišti se u masti. Kada se telo znoji, može da oslobodi toksine kao što su teški metali, arsen, olovo i živa kroz ovaj sekundarni sistem za prečišćavanje organizma.

Detoksikacija organizma prirodnim putem na 3 načina

Kao i fraza detoksikacija, „toksini“ mogu poprimiti različito značenje. Toksini spadaju u dve glavne kategorije, unutrašnje i spoljašnje toksine. Unutrašnji toksini uključuju mlečnu kiselinu, ureu i otpadne proizvode mikroba u crevima koji se javljaju tokom prirodnih procesa. Spoljašnji toksini dolaze izvan tela i unose se jelom, pićem, disanjem, ili se apsorbuju kroz kožu preko vazduha koji udišete.

Sada više nego ikad, suočavamo se sa bezbrojnim izlaganjem spoljnim toksinima kao što su hemijska jedinjenja i zagađivači životne sredine. Ovo se dešava svakodnevno čak i ako se trudimo da ograničimo izlaganje toksinima. U stvari, procenjuje se da je više od 80.000 hemikalija koje spadaju u kategoriju aditiva za hranu, ambalaže za hranu i hemikalija za životnu sredinu zapravo ima negativne efekte po nas.

Navešćemo samo nekoliko primera toksina i gde možete svakodnevno doći u kontakt sa njima.

 • Vazduh na otvorenom – zagađivači u vazduhu uključujući izduvne gasove, čestice iz industrijskih emisija, itd.
 • Vazduh u zatvorenom prostoru – zagađivači zarobljeni u vazduhu uključujući buđ, duvanski dim, hemikalije koje se oslobađaju tokom kuvanja, nameštaj, tepih, građevinski materijal, itd.
 • Voda za piće – voda iz česme kontaminirana pesticidima, herbicidima, teškim metalima (olovo, živa, arsen) i hemikalijama iz poljoprivrednih oticanja.
 • Hrana – hemikalije kao što su pesticidi i teški metali koje se konzumiraju hranom zbog poljoprivredne prakse i zagađenja životne sredine. 
 • Proizvodi za domaćinstvo – posude za hranu, sredstva za čišćenje, đubriva, sredstva za ubijanje korova, sprej za bube, itd.
 • Kozmetički proizvodi – proizvodi za negu kože, šminka, dezodoransi, proizvodi za kosu, itd.

Kao što vidite, tokom dana možemo biti izloženi brojnim toksinima. Ovi toksini su strani našim telima i mogu negativno uticati na različite aspekte zdravlja. Istraživanja pokazuju vezu između određenih toksina i hroničnih upala i autoimunih bolesti. Kada putevi detoksikacije našeg tela ne funkcionišu optimalno, to može drastično uticati na naše varenje, energiju, mentalne performanse, anksioznost, a posebno na kožu. Pošto je vaša koža ključni igrač u detoksikaciji kroz znojenje, na koži se mogu pojaviti nakupine toksina u obliku akni i osipa.

Detoksikacija organizma hranom

Ono si što jedeš, glasi stara poslovica. Mnoge namirnice koje su bogate vitaminima i antioksidansima mogu pomoći prirodnoj sposobnosti vašeg tela da se očisti i detoksira. Ne samo da ove namirnice mogu pomoći vašem telu da ukloni toksine, već obezbeđuje hranljive materije koje su vam potrebne za zdrav, srećan i ispunjen život. Navešćemo najvažnije namirnice za detoksikaciju organizma prirodnim putem. 

Limun i ostalo cistrusno voće su osnovni deo mnogih dijeta za detoksikaciju, i za to postoji dobar razlog. Prvo, limun obiluje vitaminom C i antioksidansima, koji su odlični za kožu i borbu protiv slobodnih radikala, izazivača mnogih bolesti. Štaviše, citrusno voće ima alkalni efekat na telo, što znači da može pomoći u obnavljanju pH ravnoteže tela, što je od koristi za imunološki sistem. Detoksikacija organizma limunom može biti idealan početak dana, pa pokušajte da ujutru popijete toplu vodu sa kriškom limuna kako biste isprali toksine i očistili sistem.

Ako je previše masne hrane ili alkohola izazvalo probleme za vaš probavni sistem, dodajte malo đumbira u svoju ishranu. Đumbir ne samo da je odličan za smanjenje osećaja mučnine, već može pomoći u poboljšanju varenja, kao i smanjenju nadimanja i gasova. Pored toga, đumbir je bogat antioksidansima i dobar je za jačanje imunološkog sistema, koji nam je u doba globalne pandemije esencijalan za opšte zdravlje. Pošto đumbir sam po sebi nije previše ukusan, pokušajte da ga dodate u čaj ili svež sok od voća i povrća. 

Beli luk je odavno poznat po svojim dobrobitima za srce, međutim, ovo povrće je takođe dobro za detoksikaciju tela. Beli luk nije samo antivirusni, antibakterijski i svojevrsni antibiotik, već sadrži hemikaliju zvanu alicin koja podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca i pomaže u borbi protiv toksina. Beli luk je najbolje jesti sirov, pa dodajte malo zgnječenog belog luka u preliv za salatu da biste u isto vreme poboljšali njegov ukus, ali i svoje zdravlje. 

Pored luka, dodavanje listova artičoke u svoje obroke je odičan način za očuvanje zdravlje i čišćenja tela od toksina. Artičoka je prepune antioksidanata i vlakana i takođe može pomoći telu da probavi masnu hranu. Povrh svega, artičoka je poznata po svojoj sposobnosti da stimuliše i poboljša funkcije jetre – glavnog oruđa tela za borbu protiv toksina.

Za one kojima je potrebna brza doza hranljivih materija za jačanje zdravlja, počastite svoj organizam cveklom. Prepuna magnezijuma, gvožđa i vitamina C, ovo povrće je nedavno hvaljeno kao superhrana zbog mnogih zdravstvenih prednosti. Ne samo da je cvekla odlična za kožu, kosu i holesterol, već može pomoći i u podršci čišćenja jetre, što je čini vrhunskom hranom za detoksikaciju. 

Ako želite da očistite svoj sistem i poboljšate svoje zdravlje, trebalo bi da smanjite prerađenu hranu. Znamo koliko je prerađena hrana ukusna, ali umesto brze hrane, pokušajte da dopunite svoju ishranu zdravijim integralnim žitaricama kao što je smeđi pirinač na primer. Smeđi pirinač je bogat mnogim ključnim hranljivim materijama za detoksikaciju, uključujući vitamine B, magnezijum, mangan i fosfor. Smeđi pirinač takođe je bogat selenom, kao i vlaknima koja su dobra za čišćenje debelog creva i zaštitu jetre. 

Zeleno voće i povrće, kao što su kupus, brokoli i blitva odlični su borci za čišćenje organizma. Zatim spanać i kelj, ali i južno voće poput banane, manga i avokada, a slatke jabuke kojih ima u našim krajevima na pretek treba da se nađu na svakoj trpezi. 

Orašasti plodovi su odlični za grickanje i smanjenje apetita, a konzumacija brazilskih oraha i badema pomoći će u detoksikaciji vašeg organizma. Samo dva brazilska oraha dnevno obezbeđuju potrebnu količinu selena, minerala koji detoksuje telo od nakupljene žive. 

Ukoliko ste spremni da uradite nešto dobro za svoje zdravlje i bolje se oduprete virusima, nutricionisti iz FitProTeam–a su za vas pripremili Hello Balance režim ishrane, utemeljen na principu “hrana je lek”. Kombinuje mediteransku, makrobiotičku, hrono i domaću kuhinju od namirnica za čiji sastav garantujemo kvalitet i svežinu, pogodnu čak i za osobe koje, pored gojaznosti, imaju problema sa insulinskom rezistencijom, dijabetesom, hipertenzijom i sličnim kardiovaskularnim oboljenjima.

Rezime: Adekvatna ishrana igra ulogu u pravilnoj detoksikaciji. Hrana je moćna. Izbalansirana ishrana je savršen način da pomognete organima i sistemima koji obavljaju teške poslove. Fokusirajte se na biljnu ishranu koja ima osnovu u voću i povrću, složenim ugljenim hidratima, zdravim mastima i proteinima.

Detoksikacija organizma čajevima

Čaj je prirodan “podizač” energije i umirujući sistem za redukciju stresa. Očigledno, svi čajevi se prave od vode, koja sama po sebi prečišćava, jer pravilna hidratacija pomaže vašim bubrezima da filtriraju vodu i odstrane štetne supstance. Pravljenje čajeva od biljaka koje su blagi diuretici pojačavaju vaš detoks.

Dakle, jedan od načina da se eliminišu toksini iz tela je mokrenje, a koren maslačka podstiče mokrenje. Skuvajte sebi čaj od maslačka i obezbedite sebi tečnost koja neverovatno efikasno čisti jetru i bubrege.

Čaj od đumbira i kurkume još jedan je blagotvorni napitak za zdravlje. Kurkuma duguje svoju reputaciju “zvezde zdravlja” kurkuminu, aktivnom sastojku koji pomaže enzimima koji izbacuju toksine i sadrži antioksidante koji popravljaju ćelije jetre. 

Iako kada čujete reč “kopriva” postanete automatski oprezni, zbog sitnih dlačica na stabljikama koje izazivaju osećaj peckanja kada se dodirne. Ali ne brinite, pijenje čaja od koprive neće biti bolno! Kopriva je prepuna polifenola koji mogu pomoći telu da se bori protiv upala i inflamatornih bolesti. Nežno stimuliše limfni sistem, što može poboljšati izlučivanje otpada kroz bubrege. U biljnoj medicini, često se koristi za lečenje uroloških problema, kao što su infekcije urinarnog trakta, zbog svoje sposobnosti da izbaci štetne bakterije.

Zeleni čaj se dugo smatrao moćnim eliksirom zdravlja – i to sa dobrim razlogom! Sadrži antioksidans nazvan epigalokatehin-3-galat (EGCG), za koji studije pokazuju da štiti jetru od bolesti. Veruje se da je zeleni čaj posebno zdrav i da sadrži hemikalije koje mogu podstaći gubitak težine. Ove hemikalije se nazivaju katehini. Čini se da povećavaju količinu sagorele masti tokom vežbanja.

Međutim, budite obazrivi prilikom kupovine čaja sa etiketom “za detoksikaciju”. Čajevi za detoksikaciju često sadrže visok nivo kofeina. Dok se kofein prirodno nalazi u većini čajeva, visoki nivoi kofeina deluju kao diuretik. Diuretici pokreću telo da izbaci vodu kroz urin i pokrete creva. Oni mogu da vas nateraju da izgubite ono što je poznato kao „težina vode“. Čajevi za detoksikaciju takođe mogu imati laksativni efekat, ubrzavajući hranu kroz vaš digestivni trakt. Dakle, iako čajevi jesu zdravi, čajevi za detoksikaciju ne izazivaju pravi ili trajni gubitak viška masti iz tela. Umesto toga, mogu vas samo dehidrirati zbog ćete svakako izbaciti toksine iz tela zajedno sa vodom. 

Detoksikacija organizma zeolitom

Zeolit je vulkanski mineral idealan za čišćenje organizma. Nauka je dokazala da zeolit može imati mnogo pozitivnih efekata na vas, od detoksikacije do jačanja imunog sistema. Zapravo, zeolit je jedina supstanca koja može da izbaci širok spektar toksina iz vašeg tela. 

Kako detoksikacija organizma zeolitom funkcioniše?

Zeolit je magnet za toksine. Kada pijete zeolit, ovaj mineral putuje kroz vaše telo, skupljajući toksine. Pošto telo ne zadržava zeolit, izlučuje kada se napuni toksinima. Iz tog razloga, zeolit je izuzetno efikasan u izbacivanju toksina iz vašeg tela.

Druga veoma poznata uloga zeolita je njegova sposobnost da pomogne organizmu da reguliše pH vrednosti i poboljša funkciju bubrega. Hrana kao što su beli hleb, pirinač i prerađena hrana stvaraju kiselost u telu. Zelenilo, voće i povrće čine telo alkalnim – alkohol, pesticidi, pa čak i hronični stres povećavaju kiselost tela.

Kiseli organizam izaziva glavobolje, hronične upale, poremećaje raspoloženja, depresiju, ali i ozbiljnije hronične bolesti. Alkalizovani minerali pomažu telu da izbaci kiselinu iz tela. Zeolit sadrži kalijum, kalcijum i magnezijum. 

Ipak, zeolit igra najveću ulogu u optimizaciji rada vaših bubrega. Bubrezi održavaju pH vrednost vašeg tela, a mnogi teški metali utiču na funkciju bubrega. Pošto zeolit pomaže vašem telu da se oslobodi teških metala, zeolit promoviše zdravlje bubrega. Na ovaj način, vaši bubrezi bolje regulišu pH vrednost tela.

Detox i mršavljenje

Detoksikacija organizma prirodnim putem i gubljenje kilograma su usko povezani, i zajedno pružaju telu neophodan balans za nesmetano funkcionisanje. Zbog toga je FittProTeam pripremio za vas dva režima ishrane – Hello Balance o kojem smo govorili u tekstu iznad za detoksikaciju organizma, i ByeBye Weight program za mršavljenje. Pogledajte iskustvo korisnice našeg programa Milice Milić koja je za kratko vreme smršala 30 kilograma, kontaktirajte nas i dopustite da i vama pomognemo da ostvarite cilj koji ste sebi zacrtali. 

Podeli tekst: