Jagode – kalorije, nutritivna vrednost i uticaj na zdravlje

Jagode su voće iz porodice Rosaceae i poreklom su iz Evrope. Prve jagode su gajene u Evropi i Americi, a mnoge vrste danas rastu širom sveta. Jagoda je voće bogato vitaminom C i najčešće se jede sveže. Plod je crvene boje i može biti sladak i pomalo kiseo. U nastavku članka saznajte kalorije, nutritivne vrednosti i uticaj jagoda na zdravlje.

Tabela nutritivnih vrednosti jagoda na 100 grama

Energetska vrednost213 kcal
Proteini3 g
Ugljeni hidrati45 g
Vlakna8 g
Masti2 g
Šećer11 g

Koliko jagode imaju kalorija?

Porcija od 100 grama jagoda ima 32 kalorije.

Jagode se uglavnom sastoje od vode (91%) i ugljenih hidrata (7,7%). Sadrže jako male količine masti (0,3%) i proteina (0,7%).

Koliko jagode imaju ugljenih hidrata?

Jagode imaju 7,68 grama ugljenih hidrata u porciji od 100 grama.

Ugljeni hidrati u jagodama potiču iz prostih šećera kao što su glukoza, fruktoza i sakroza. Vrednost glikemijskog indeksa jagoda je 40, što je relativno nisko. To znači da jagode ne bi trebalo da izazovu skok šećera u krvi. Zato se smatra da su bezbedne za ljude sa dijabetesom.

Koliko jagode imaju proteina?

Jagode imaju samo 0,67 g proteina u porciji od 100 grama.

Ako želite da jedete voće bogato proteinima možete da probate guavu, avokado, kivi, kajsije, maline, kupine, suvo grožđe, banane, grejpfrut, pomorandže ili višnje.

Koliko jagode imaju vlakana?

Jagode imaju 2 grama vlakana u porciji od 100 grama.

Vlakna su važna za organizam zato što hrane prijateljske bakterije u stomaku i poboljšavaju digestivno zdravlje. Takođe, korisna su za mršavljenje i mogu da spreče mnoge bolesti.

Koliko jagode imaju masti?

Jagode imaju 0,3 grama masti u porciji od 100 grama.

Ako želite da jedete namirnice bogate mastima možete da probate avokado, masline, kokos, orašaste plodove ili puter od orašastih plodova. Masti pomažu telu da apsorbuje vitamin A, vitamin D i vitamin E. Ovi vitamini su rastvorljivi u mastima, a to znači da mogu da se apsorbuju samo uz pomoć masti.

Koliko jagode imaju šećera?

Jagode imaju 4,9 grama šećera u porciji od 100 grama.

Jagode se praktično sastoje od vlakana i prostih šećera. Imaju nizak glikemijski indeks i smatra se da su bezbedne za dijabetičare jer ne remete nivo šećera u krvi.

Jagode i zdravlje

Jagode štite srce

Jagode su bogate šarenim pigmentima koji imaju zaštitni efekat na srce i efikasni su protiv upalnih stanja. Razne studije su povezale konzumiranje jagoda sa manjim brojem smrtnih slučajeva zbog srčanih problema.

Jagode regulišu šećer u krvi

Konzumiranje jagoda usporava varenje glukoze i reguliše upotrebu insulina u organizmu, posebno kada jedemo obrok sa visokim nivoom ugljenih hidrata. Pigmenti po imenu antocijanini imaju ovaj efekat.

Jagode mogu biti od pomoći sa dijabetesom tipa 2

Jagode sadrže polifenole – zaštitna jedinjenja biljaka – koji mogu biti korisni kod nekih efekata dijabetesa tipa 2. Izgleda da regulišu šećer u krvi i visok krvni pritisak. Ali potrebno je još istraživanja da se definitivno utvrdi efekat jagoda na zdravlje ljudi koji pate od dijabetesa.

Jagode štite od raka

Studije su pokazale da jagode mogu da spreče neke vrste raka. Zaštitni efekat organizmu pruža kombinacija polifenola, elaginske kiseline i eligitanina. Ovi elementi zaustavljaju rast kancerogenih ćelija na istraživanjima koja su urađena na životinjama. Potrebne su dodatne studije da se potvrde ovi efekti na zdravlje ljudi.

Jagode i mršavljenje

Jagode su odličan dodatak dijeti za mršavljenje. Imaju malo kalerija, jako su hranljive i predstavljaju dobar izvor važnih nutrijenata kao što su vlakna. Takođe, jagode mogu da se koriste u raznim receptima, tako da spadaju u veoma raznovrsnu namirnicu.

Jagode imaju nizak glikemijski indeks što znači da mogu biti korisne kad se pazi na težinu. Takođe, smatra se da su efikasne pri sprečavanju bolesti koje su povezane sa gojaznošću. Jagode su slatke i imaju malo kalorija, pa mogu da pomognu kad vam se jede nešto slatko tokom dijete.

Podeli tekst: