Dijeta sa jajima – Pravila, jelovnik, prednosti po zdravlje

dijeta sa jajima 1

Dijeta sa jajima je popularna metoda za mršavljenje koja ima više varijacija. Prednost ove dijete je što se jednostavno drži, a njenu popularnost su povećale poznate ličnosti kojima je uspelo da brzo smršaju za kratko vreme.

Nastavite sa čitanjem da biste saznali sve neophodne informacije o dijeti sa jajima, uključujući njena pravila, jelovnik, prednosti i mane po zdravlje.

Šta je dijeta sa jajima?

Dijeta sa jajima je plan ishrane koji zahteva da bar jedan obrok svakog dana bude sa kuvanim jajetom. To je niskokalorični plan sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i visokim sadržajem proteina, a rezultat je mršavljenje pomoću kalorijskog deficita.

Postoje različite verzije dijete sa jajima, uključujući dijetu samo sa jajima ili dijetu sa kuvanim jajima. U svim varijantama dijete, jedu se tri obroka dnevno bez užina i piju samo voda ili napici bez kalorija. Fleksibilniji oblici dijete sa jajima uključuju hranu poput piletine na žaru, ribe i povrća kuvanog na pari, ali eliminišu skrobnu hranu i šećer.

Ali kakvo je mišljenje stručnjaka? Nutricinisti smatraju da su jaja veoma hranljiva, obezbeđuju proteine, holin, vitamin D, lutein i još mnogo toga, ali ishrana samo sa jajima sadrži malo ugljenih hidrata što može može izazvati glad. Takođe, konzumiranje iste hrane non-stop (poput jaja za doručak) nekima može postati dosadno i izazvati odstupanje od dijete.

Vrste dijete sa jajima

Dok jaja mogu biti deo zdrave ishrane, plan ishrane baziran skoro isključivo na jajima nije. Neke varijacije dijete sa jajima su zdravije od drugih, ali nijedna od njih ne pruža potpuno uravnoteženu ishranu. U nastavku slede vrste dijeta sa jajima.

14-dnevna dijeta sa jajima

U ovoj verziji dijeta traje 2 nedelje i svakog dana se jede 3 obroka. Užine nisu dozvoljene, niti pića sa kalorijama. Svaki dan se jede jedan obrok sa jajima. Preostali obroci mogu biti od drugih izvora nemasnih proteina, kao što su piletina ili riba.

Može se dodati povrće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata kao što su brokoli ili spanać, da se dopune proteini. Ponekad je dozvoljeno citrusno voće. Ova dijeta se ponekad naziva i „dijeta sa kuvanim jajima“ i zahteva konzumiranje tvrdo kuvanih jaja, a ne poširanih, prženih jaja ili kajgane.

Dijeta sa jajima i grejpfrutom

Ovo je varijacija 14-dnevne dijete sa jajima i traje isti vremenski period. U ovoj verziji dijete se jede pola grejpfruta tokom svakog obroka sa jajetom ili posnim proteinom. Drugo voće nije dozvoljeno.

Dijeta samo sa jajima

Ova verzija dijete sa jajima je mono dijeta. Mono dijete su ekstremni, nezdravi programi mršavljenja u kojima se jede samo jedna hrana tokom dužeg vremenskog perioda. Ljudi na ovoj dijeti dve nedelje jedu samo tvrdo kuvana jaja i piju vodu.

Kao što se može pretpostaviti, vežbanje se ne preporučuje na ovoj dijeti zbog ekstremnog umora koji će se verovatno javiti.

„Medicinska“ dijeta sa jajima

Ova verzija dijete sa jajima podrazumeva konzumiranje jednog jaja i jednog komada hleba tri puta dnevno. Takođe može se jesti onoliko voća i povrća koliko želite. Dozvoljena pića uključuju vodu, crnu kafu i druga pića bez kalorija. Jaja se mogu pripremiti na bilo koji način pod uslovom da se ne dodaju kalorije. To znači da se ne može koristiti puter ili ulje za pripremu jaja.

Neki korisnici dijete veruju da se ova verzija koristi u medicinskim ustanovama da bi se smanjila težina pacijenta pre operacije, ali nema dokaza koji podržavaju tu glasinu. 

Keto dijeta sa jajima

Ketogena dijeta, koja se naziva i keto ishrana, zahteva povećanje unosa masti da bi se telo dovelo u stanje ketoze. Ova verzija dijete sa jajima preporučuje konzumiranje jaja sa puterom i sirom kako bi telo prešlo u ketozu i počelo da mršavi. Sa jednim kuvanim jajetom se jede jedna kašika sira ili putera.

Hrana koja je dozvoljena na dijeti sa jajima

Pošto ne postoji standardna dijeta sa jajima, ono što jedete zavisiće od vrste dijete koju pratite. Sve verzije dijete sa jajima zahtevaju unos prvenstveno obroka sa jajima. Sledi nekoliko primera namirnica koje se mogu jesti na različitim dijetama sa jajima.

Proteini:

 • Piletina
 • Riba
 • Odrezak
 • Nemasni komadi svinjetine

Povrće

 • Brokoli
 • Spanać
 • Špargla
 • Kelj
 • Pečurke

Voće

 • Grejpfrut
 • Ostalo citrusno voće
 • Bobičasto voće

Hrana koja je zabranjena na dijeti sa jajima

Namirnice koje se izbegavaju zavise od vrste dijete sa jajima koju pratite.

Voće

U jednoj varijanti dijete eliminiše se svo voće osim grejpfruta. U drugim varijantama, drugo voće je prihvatljivo.

Skrobovi

Skrobni ugljeni hidrati iz žitarica ili povrća izbegavaju se u većini verzija dijete sa jajima. Tu spadaju:

 • Hleb
 • Žitarice
 • Testenina
 • Krompir
 • Šargarepa
 • Kukuruz

Hrana bez nutrijenata i prerađena hrana

Tu spadaju:

 • Alkohol
 • Šećer
 • Slatka hrana i pića
 • Prerađeno meso
 • Pržena hrana
 • Sok

Mlečni proizvodi

Tu spadaju:

 • Mleko
 • Sir
 • Jogurt

Jelovnik za dijetu sa jajima

Dan 1

Doručak: Dva jaja, spanać, pomorandža

Ručak: Losos na žaru i salata

Večera: Svinjski kotlet na žaru sa brokolijem

Dan 2

Doručak: Dva jaja, paradajz, dinja

Ručak: Piletina sa roštilja i salata

Večera: Tunjevima i kelj

Dan 3

Doručak: Dva jaja, narandža

Ručak: Odrezak i salata

Večera: Pečeni losos sa pečurkama

Dan 4

Doručak: Dva jaja, špargle, jagode

Ručak: Salata od jaja i zelene salate

Večera: Goveđe pečenje sa karfiolom

Dan 5

Doručak: Dva jaja, parče šunke, jagode

Ručak: Pečeni bakalar sa šparglom

Večera: Pileći ražnjići na žaru sa paprikom i crnim lukom

Dan 6

Doručak: Dva jaja, dinja

Ručak: Salata od jaja i zelene salate

Večera Mahi-mahi riba sa boranijom

Dan 7

Doručak: Dva jaja, lubenica

Ručak: Losos na žaru i salata

Večera: Svinjski kotlet sa kineskim kupusom

Prednosti dijete sa jajima

1) Jaja su bogata hranljivim materijama

Jaja su odličan izvor kompletnih proteina. Ona obezbeđuju više korisnih vitamina i minerala, uključujući holin i vitamin A. U poređenju sa skupim dijetama koje zahtevaju posebne namirnice i suplemente, dijeta sa jajima je pristupačna. Međutim, u zavisnosti od toga koliko se striktno pridržavate dijete, ishrani sa jajima nedostaju osnovni hranljivi sastojci, poput vlakana.

Sledeće namirnice bogate hranljivim materijama preporučuju se kao deo zdrave ishrane:

 • Pasulj i mahunarke (sve vrste pasulja, sočivo, grašak)
 • Mlečni proizvodi (mleko sa nižim nivoom mlečne masti, sir i jogurt, uključujući mlečne alternative na bazi soje)
 • Voće (jabuke, bobičasto voće, dinje)
 • Žitarice, posebno od celog zrna (kinoa, smeđi pirinač, ovas)
 • Nemasni proteini (pileća prsa, riba, ćureća prsa, morski plodovi)
 • Orašasti plodovi i semenke (orasi, bademi, semenke suncokreta)
 • Ulja (maslinovo ulje, ulje avokada)
 • Povrće svih vrsta i tamno lisnato zelje (kelj, spanać, brokoli, blitva, boranija)

Kao alternativu za eliminisanje dosta namirnica iz ishrane, stručnjaci preporučuju brojanje kalorija za efikasno mršavljenje. Preporučuje se smanjenje od 500 kalorija dnevno za zdrav gubitak težine. Osobe koje jedu 2000 kalorija dnevno treba da smanje unos na 1500 kalorija. Ali broj kalorija varira u zavisnosti od godina, pola, težine i nivoa fizičke aktivnosti kod svake osobe.

2) Eliminacija prerađene hrane

Iako nikada ne morate da eliminišete svu prerađenu hranu da biste se zdravo hranili, dijeta sa jajima izbacuje hranu koja nema hranljive materije.

Mane dijete sa jajima

1) Manjak zdravstvenih prednosti

Dijeta sa jajima ne nudi značajne zdravstvene prednosti u poređenju sa raznovrsnijim i održivijim planovima ishrane. Brzi gubitak težine na ovoj dijeti se više može pripisati njenom niskom broju kalorija nego bilo kojim posebnim efektima. Posle ove dijete se može javiti i jo-jo efekat gde se skinuta težina vraća.

2) Čest alergen

Jaja su čest uzrok alergija, tako da svako ko je alergičan na jaja ne sme da drži ovu dijetu. 

3) Manjak kalcijuma

Dijeta sa jajima ne obezbeđuje adekvatne izvore kalcijuma jer mlečni proizvodi nisu uključeni u nju. Strože verzije dijete sa jajima ne uključuju povrće sa visokim sadržajem kalcijuma ili hranu obogaćenu nutrijentima kako bi se ispunile potrebe organizma. Odraslima je potrebno 1000 do 1300 miligrama kalcijuma dnevno. Jedno veliko jaje ima oko 24 miligrama kalcijuma. Šolja kuvanog zelenila ili drugog povrća bez skroba ima manje od 100 miligrama po porciji.

4) Smanjena gustina kostiju

Nedostatak kalcijuma može predstavljati zdravstveni rizik za osobe sa niskom gustinom kostiju, posebno žene koje su prošle menopauzu i koje su generalno izložene većem riziku za osteoporozu. Nedovoljan unos kalcijuma takođe može da igra ulogu u razvoju kardiovaskularnih bolesti i nekih karcinoma.

5) Visok sadržaj holesterola

Pojedincima sa visokim rizikom od srčanih oboljenja se savetuje da ograniče unos na jedno jaje dnevno da ne bi ugrozili zdravlje.

6) Manjak kalorija

Jaja imaju oko 78 kalorija po komadu, tako da je malo verovatno da će se ispuniti potreba za kalorijama na dnevnom nivou tokom dijete sa jajima. Tome doprinosi i činjenica da su druge dozvoljene namirnice niskokalorične. Kao rezultat dolazi do manjka energije za vežbanje, a metabolizam teže podnosi restriktivnu ishranu.

7) Manjak vlakana

Vlakna su neophodna za zdravo varenje. Kao i drugi životinjski proizvodi, jaja su prirodno bez vlakana. Stručnjaci preporučuju najmanje 25 grama vlakana dnevno za žene i 38 grama za muškarce. Čak i ako se jede malo voća i povrća na dijeti sa jajima, bilo bi praktično nemoguće dostići ovaj nivo vlakana. Osim probavnog sistema, vlakna su korisna kod osoba sa dijabetesom i srčanim oboljenjima, i pomažu u gubitku težine.

Nuspojave dijete sa jajima

Postoji rizik od zatvora zato što jaja nemaju vlakna. Zdravstveni stručnjaci preporučuju da muškarci od 50 i mlađi unose najmanje 38 g vlakana dnevno, a žene najmanje 25 g vlakana. U hranu bogatu vlaknima spadaju pasulj, brokoli, bobičasto voće, avokado, žitarice itd.

Ukratko

Dijeta sa jajima je popularna i brza dijeta čije mnoge verzije su postale popularne zahvaljujući efikasnosti u brzom mršavljenju. Ova dijeta je prvenstveno stekla prednost zato što su je koristile poznate ličnost, ali naučnici ističu da nije preporučljiva na duže staze. Pre svega ne preporučuje se zato što je izuzetno restriktivna i može izazvati nedostatak kalcijuma i vlakana u organizmu, povećati holesterol i rizik od osteoporoze. Tako da možemo zaključiti da je ovo dijeta koja se može držati kratkoročno i da je važno praviti pauze između ponavljanja.

Kao alternativu za dijetu sa jajima FittPro Team vam nudi 2 režima ishrane. Prvi je ByeBye Weight ako želite da smršate zdravo i prirodno bez ugrožavanja zdravlja. A drugi Hello Balance ako želite da se hranite izbalansirano, zdravo i bez restrikcija.

Podeli tekst: