Brojsova dijeta – pravila, recepti, iskustva

brojsova dijeta 1

Brojsova dijeta spada u planove ishrane čiji cilj je izlečenje raka. Rak može biti benigne ili maligne prirode, a nastaje kad na bilo kod delu tela dođe do prekomernog rasta ćelija. Ove ćelije brzo rastu i ne odumiru kao zdrave ćelije, tako da dolazi do njihovog nagomilavanja i formiranja tumora. Rak može biti benigne i maligne prirode. Benigni nije opasan po život pacijenta, dok maligni uništava okolno tkivo i može da se proširi na druge delove tela što dovodi pacijentov život u opasnost.

Lekari ne znaju još uvek šta je tačan uzrok raka, ali postoji više terapija koje se bore protiv ove bolesti. Terapije za maligni rak su invazivne po pacijenta, ali Brojsova dijeta spada u prirodne načine da se rak smanji, ali i izleči.

Lekarima je poznato da se ćelije raka hrane proteinima koji se unose u organizam ishranom. Cilj dijete je da se ovim ćelijama ukine dotok nutrijenata, da se izgladne i na kraju unište. Takođe, Brojsova dijeta je isplanirana tako da ne uništava zdrave ćelije u organizmu.

Ova dijeta je sve popularnija zato što spada u prirodne metode lečenja raka i postoje tvrdnje da je uspešno izlečila preko 45 hiljada pacijenata.

Nastavite sa čitanjem da biste saznali sve neophodne informacije o Brojsovoj dijeti, ukljućujući njena pravila, recepte i efekat na zdravlje.

Šta je Brojsova dijeta?

Brojsova dijeta koristi čajeve i druge napitke bez proteina da spreči rast i razvoj ćelija raka. U pitanju je jako rigorozna dijeta koja se drži 42 dana zato što je organizmu toliko potrebno da izbaci sve štetne materije. Izumiranje ćelija raka se dešava zahvaljujući nedostatku proteina i belančevina u organizmu, a zdrave ćelije nisu oštećene u tom procesu. Dijeta je rigorozna, a osim čajeva čine je voćni sokovi i sokovi od povrća, supe i čajevi.

Osim što dovodi do izumiranja ćelija raka ova dijeta izaziva drastičan gubitak kilograma i detoksikaciju organizma. Smatra se da je ova dijeta korisna i za osobe koje nisu bolesne zato što temeljno čisti organizam od slobodnih radikala i štetnih materija, i skida masne naslage.

Brojsova knjiga uz dijetu preporučuje laganu fizičku aktivnost (npr. lake vežbe), svakodnevnu masažu i boravak na svežem vazduhu. 

Jedna od mana Brojsove dijete prema mišljenju lekara je to što ne dozvoljava korišćenje lekova ili medicinskih terapija u periodu od 42 dana. Lekari smatraju da iz tog razloga može doći do napredovanja raka.

Kako je nastala Brojsova dijeta?

Brojsova dijeta je nastala početkom 20. veka kada je austrijski naturopata Rudolf Brojs poželeo da nađe uspešnu metodu lečenja za rak. Brojs je rođen 1899. godine i živeo je 92 godine. Smatra se da je za to vreme izlečio hiljade ljudi od raka. Za to ne postoje naučni dokazi, ali ta tvrdnja je prisutna u njegovoj knjizi Brojsov lek za rak (The Breuss cancer cure) koja je objavljena posthumno, 1995. godine.

Popularnost dijete je počela od tada i traje i dan-danas. Jedino što se može smatrati dokazom o uspešnosti ove dijete su pisma koja su poslali zahvalni pacijenti. Tokom 2017. je objavljena jedna manja studija Brojsove dijete u kojoj je učestvovalo 8 pacijenata. Dva pacijenta su imala dve potpune i dva delimične remisije raka posle ove dijete. Jedan pacijent je preminuo tokom istraživanja, a dva nakon njega. Za osmog pacijenta nisu dostupni podaci. Treba naglasiti da su svi pacijenti imali metastaze pre dijete.

Kako izgleda Brojsova dijeta?

U pitanju je striktna dijeta u trajanju od 42 dana. Pacijent sme da uzima samo propisane čajeve i sokove u ovom vremenskom periodu. Voće i povrće koje se koristi tokom dijete mora da bude iz organskog uzgoja, a kod nekog povrća se uklanjaju određeni segmenti. Dijeta preporučuje da se pije maksimalno 500 ml soka na dnevnoj bazi.

Sok se pravi od korena cvekle, šargarepe i celera. U slučaju da pacijent bojue od raka jetre soku se dodaje i krompir.

Osim soka se konzumiraju i tri vrste čaja: čaj od žalfije, čaj za bubrege i čaj od ždralova.

Čajevima i sokovima se ne smeju dodavati šećer ili drugi veštački zaslađivači.

U čaj od žalfije se stavljanju sledeće biljke:

 • Salvia officinalis (žalfija), 
 • Hypericum perforatum (kantarion), 
 • Mentha piperita (nana)
 • Melissa officinalis (matičnjak) 
 • Čaj se kuva 3 minuta, pije se želji i nema neželjenih posledica.
 • U čaj za bubrege se stavljaju sledeće biljke:
 • Equisetum arvense (poljski rastavić) 
 • Urtica dioica (kopriva), 
 • Polygonum aviculare (troskot)
 • Hypericum perforatum (kantarion)
 • U čaj od ždralova se stavlja biljka Geranium robertianum (češulja).

Način pripreme čajeva

Čaj od žalfije je uključen u ovu dijetu zato što je Brojs smatrao da je žalfija magična biljka koja sve leči.

Priprema čaja od žalfije

U šerpu se sipa pola litre vode i jedna kašika žalfije. To se ostavlja da ključa 3 minuta, a onda se čaj sklanja sa šporeta, dodaju se prstohvat nane, matičnjaka i kantariona. Čaj se ostavlja da stoji oko 10 minuta, i onda može da se procedi.

Čaj se potom sipa u 2 keramičke, emajlirane šolje. Jedna šolja se pije pre doručka, a druga pre spavanja. Čaj od žalfije se pije svih 42 dana dijete, a dozvoljeno je da se pije i duže.

Priprema čaja za bubrege

Za pripremu čaja je potrebno 15 grama poljskog rastavića, 8 grama troskota, 6 grama kantariona i 10 grama koprive. U dublju posudu treba sipati po prstohvat iznad navedenih biljaka i preliti ih sa šoljom vruće vode, a zatim ostaviti da odstoje oko 10 minuta. Nakon toga se čaj proceđuje, a talog od biljaka treba preliti sa 2 šolje vrele vode i kuvati još 10 minuta. Na kraju treba pomešati obe tečnosti koje su proceđene i piti čaj 3 nedelje svakog dana.

Čaj se pije u količini od 3 decilitra na dnevnoj bazi – ujutro, popodne i uveče.

Priprema Brojsovog soka protiv raka

Kao što smo rekli, pored čajeva ova dijeta podrazumeva i sok.

Za pripremu soka su potebni sledeći sastojci:

 • jedna cvekla (300gr)
 • jedna  šargarepa (100gr)
 • jedan koren celera (100gr)
 • jedan krompir  (manji krompir)
 • crna rotkva (30gr)

Ako se sok koristi za rak jetre onda se dodaje i 1 krompir, u suprotnom se izostavlja.

Sve sastojke treba iseckati i staviti u blender, zatim izblendati i uzimati po 1 kašičicu 10 do 15 puta dnevno.

Takođe, može se popiti cela količina soka ujutro, ali polako. Sok se mora piti najmanje 30 minuta kako bi se što sporije unosile njegove hranljive materije i podstakla proizvodnja pljuvačke. Nakon konzumiranja soka treba sačekati 30 do 60 minuta pre nego što se počne sa ispijanjem čajeva.

Brojsova dijeta zabranjuje unos čvrste hrane tokom 42 dana. Jedino se može jesti supa od luka.

Recept za supu od luka

Jedan luk treba iseckati na veće komade sa sve korom, staviti u šerpu i propržiti. Onda se luk preliva sa jednim litrom hladne vode, i kuva na umerenoj vatri dok se ne skuva. Po želji se mogu dodati biljni začini. Na kraju se supa proceđuje i pije po želji.

Ko ne sme da drži Brojsovu dijetu?

Brojsova dijeta je zabranjena za osobe koje doje, za trudnice, za decu i osobe koje imaju manjak kilograma. Važno je naglasiti da se Brojsova dijeta ne preporučuje za osobe čiji rak je u krajnjoj, terminalnoj fazi.

Nakon ove dijete se može pojaviti malaksalost, pad imuniteta i drugi zdravstveni problemi. Pacijentima se preporučuje da urade biohemijske analize i pregled kod onkologa pre nego što krenu sa dijetom, ali i odmah nakon nje da bi se proverili efekti.

Treba naglasiti da je ova dijeta ekstremna, i da će osobe koje je drže osećati glad, povremenu malaksalost i drhtanje. Za Brojsovu dijetu je potrebna čvrsta volja, ali i podrška bliskih osoba.

Osim čvrste hrane zabranjene su cigarete, a preporučljiva je fizička aktivnost blagog intenziteta.

Uz to treba boraviti na svežem vazduhu i podvrgnuti se masaži tela aromaterapijskim uljima da bi se lakše prošlo kroz ovaj period od 42 dana.

Rudolf Brojs nije odobravao terapiju zračenjem i druge medicinske metode za lečenje raka tokom dijete. Dijeta ne bi trebalo da se drži ni ako je pacijent skoro imao bilo kakvu operaciju.

Brojsova dijeta i leukemija

Do sada smo obrajasnili kako Brojsova dijeta deluje na veći broj kancera, ali treba naglasiti da je dijeta drugačija za leukemiju.

Leukemija spada u rak krvi, a pacijent pored sokova i čajeva treba da jede sve što želi osim mesa i mesnih prerađevina (ni supu sa mesom).

Brojsova dijeta – Iskustva i rezultati

Brojsova dijeta spada u dosta teške dijete, ali daje rezultate.

Osim kao terapija za kancer, Brojsova dijeta je efikasna za detoksikaciju organizma i mršavljenje pomoću kalorijskog deficita. Gubitak kilograma je posebno efikasan zato što se tokom 42 dana piju samo sokovi i čajevi. Detoksikacija organizma prirodnim putem se postiže zato što čajevi i sokovi imaju antioksidantna svojstva.

Žene koje su probale ovu dijetu su zadovoljne rezultatima, ali nekoliko njih je iskusilo malaksalost ujutro, i osećaj gladi koji se javlja već nakon prvih dana dijete. Za vreme držanja dijete se može uspešno skinuti čak 15 kilograma.

Što se tiče osoba sa rakom, Brojsova dijeta im je uspešno pomogla.

Ishrana posle Brojsove dijete

Nakon Brojsove dijete ne treba odmah početi sa jelom kao i pre nje. Najbolji pristup je da se uvede postepeno konzumiranje čvrste hrane.

Recimo, prvog dana posle dijete u ishranu se mogu dodati supa ili čorba sa mesom. Nakon toga svakog sledećeg dana treba povećati unos čvste hrane, proteina i belančevina.

Ukratko

Brojsova dijeta spada u ekstremne dijete i koristi se za lečenje raka. Ova dijeta se drži 42 dana i pomaže skidanje masnih naslaga zato što se bazira na tečnostima – sokovima od voća i povrća, čajevima i supi. Tokom dijete se postiže i detoksikacija organizma, a preporučljiva je blaga fizička aktivnost za najbolje rezultate.

S obzirom da je Brojsova dijeta veoma ekstremna po organizam FittPro Team vam nudi 2 režima ishrane kao alternativna rešenja za vitku figuru. Prvi je ByeBye Weight ako želite da smršate zdravo i prirodno bez ugrožavanja zdravlja. A drugi Hello Balance ako želite da se hranite izbalansirano, zdravo i bez restrikcija.

Podeli tekst: